Klimademonstranter som ligger på bakken.

Sivil ulydighet

Hvem opprettholder ideen om oljeeventyret? Hvordan foregår omdømmebygging, lobbyisme og propaganda fra oljeindustrien i Norge? Gratis filmvisning med paneldiskusjon.

Sivil ulydighet tar oss med når aktivister fra «Extinction Rebellion» og «Stopp Oljeletinga» går fra å aksjonere mot oljetransporten på Sjursøya til å aksjonere mot bilister og kjente kunstverk. Filmen gir oss innblikk i viktige elementer ved sivil ulydighet: aksjonene, refleksjonene på bakrommet og til slutt aktivistenes beveggrunner i kapittelet om samvittighet og straff. Filmskaper Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert av politiet mens kamera går.

Sivil ulydighet er en intens og empatisk øyeblikkskildring av aktivister, men retter også blikket mot det større bildet: Hva får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å gå ut av komfortsonen, ty til sivil ulydighet og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet?

Paneldiskusjon etter filmen

Samtale med Kristian Bjørkdahl (forsker på retorikk ved UiO, særlig klimaretorikk og norske selvbilder), Anne Karin Sæther (forfatter av bøker om olje- og klimapolitikk, blant annet De beste intensjoner) og Frode Pleym (leder i Greenpeace Norge). Moderator er Eivind Trædal (jobber som leder for Klima- og energiteamet i WWF og har skrevet boken Det svarte skiftet). 

Filmvisningen er et samarbeid mellom Cinemateket og Filmbyrået Jack

Regissøren

Thomas Østbye (f. 1979) er kunstner, filmskaper og aktivist. Mange av filmene hans, som Imagining Emanuel, Human og Out of Norway reflekterer over dokumentaren som form samtidig som de behandler akutte samfunnsspørsmål. Filmene har vunnet en rekke internasjonale priser og vises på både kino, galleri, tv og i institusjoner. Østbye driver produksjonsselskapet Plymserafin.

Et dypt rørende portrett av aktivister i alle aldre som er bunnløst bekymrede og kjemper utrettelig for saken. Alma Holtvedt, Aftenposten
Ein trilogi om selvforsvar. Guri Kulås, Klassekampen
Tilstedeværende og urovekkende. Ulrik Eriksen, Morgenbladet
Teknisk informasjon om filmen Sivil ulydighet
Attributt Verdi
Spilletid 0t 47m (47 minutter)
Produsert Norge 2023
Regi Thomas Østbye
Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Onsdag 24.01.2024 18:00 Lillebil  

    Panelsamtale etter filmen.

Samarbeids­partnere

Filmbyrået Jack

Se mer av