Sivil ulydighet

Thomas Østbyes film om kampen for å stanse norske CO2-utslipp. Gratis filmvisning og samtale. 

Sivil ulydighet tar oss med når aktivister fra «Extinction Rebellion» og «Stopp Oljeletinga» går fra å aksjonere mot oljetransporten på Sjursøya til å aksjonere mot bilister og kjente kunstverk. Filmen gir oss innblikk i viktige elementer ved sivil ulydighet: aksjonene, refleksjonene på bakrommet og til slutt aktivistenes beveggrunner i kapittelet om samvittighet og straff. Filmskaper Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert av politiet mens kamera går. 

Sivil ulydighet er en intens og empatisk øyeblikkskildring av aktivister, men retter også blikket mot det større bildet: Hva får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å gå ut av komfortsonen, ty til sivil ulydighet og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet?

Samtale etter filmen

Hvor kan klimakampen kjempes? I rettssalen eller i sofaen? På gata, i forbundene eller på scenen?

Esther Hjerrild
er aksjonist fra Stopp Oljeletinga, Truls Gulowsen er leder for den største miljøorganisasjonen: Naturvernforbundet. Marte Wulff er musiker, artist og engasjerer seg i klimakamp i musikernes fagforeninger.

Kravet om stans av all oljeleting er dypt forankret i både miljøbevegelsen, klimautvalget, flere politiske partier og store fagforeninger. Likevel manifesterer det seg ikke noe opprør når regjeringen eskalerer oljeletingen.

Vi inviterer tre aktører som benytter ulike virkemidler for samme sak, for å se på hvilke roller og potensiale de utgjør hver for seg, og om de kan virke sammen.

Arrangementet er et samarbeid mellom Cinemateket i Oslo, Motstrøms Dypøkologifrestival og Filmbyrået Jack.

Regissøren

Thomas Østbye (f. 1979) er kunstner, filmskaper og aktivist. Mange av filmene hans, som Imagining Emanuel, Human og Out of Norway reflekterer over dokumentaren som form samtidig som de behandler akutte samfunnsspørsmål. Filmene har vunnet en rekke internasjonale priser og vises på både kino, galleri, tv og i institusjoner. Østbye driver produksjonsselskapet Plymserafin.

Et dypt rørende portrett av aktivister i alle aldre som er bunnløst bekymrede og kjemper utrettelig for saken. Alma Holtvedt, Aftenposten
Ein trilogi om selvforsvar. Guri Kulås, Klassekampen
Tilstedeværende og urovekkende. Ulrik Eriksen, Morgenbladet
Teknisk informasjon om filmen Sivil ulydighet
Attributt Verdi
Spilletid 0t 47m (47 minutter)
Produsert Norge 2023
Regi Thomas Østbye
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Lørdag 04.11.2023 15:00 Lillebil  

    Forestillingen er gratis. Samtale etter filmen med Esther Hjerrild  fra Stopp Oljeletinga, Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet og artist og musiker Marte Wulff.

Se mer av