En kvinne med våpen på ryggen lister seg i et romskip.

Rogue One: A Star Wars Story

Opplev en av de beste filmene fra Star Wars-universet med filmfotografen Greig Fraser til stede! 

Rogue One var den første av flere nye frittstående Star Wars-filmer fra Lucasfilm, og ble møtt med begeistring av både kritikere og publikum. Filmfotografen var australske Greig Fraser, som tidligere hadde arbeidet på blant annet Jane Campions Bright Star (2009) og Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty. I ettertid har han også imponert med filmfoto på Dune (2021) og The Batman (2022). Fraser kommer til Cinemateket denne kvelden for å innlede visningen av Rogue One, ettersom han er i Oslo i forbindelse med Oslo Digital Cinema Conference.

Du trenger ikke ha sett alle de andre Star Wars-filmene for å ha utbytte av Rogue One, fordi historien plasserer seg litt på siden av handlingstrådene vi kjenner fra Skywalker-sagaen. I en galakse langt borte arbeider Imperiet med å konstruere et masseødeleggelsesvåpen, den såkalte Dødsstjernen. I spissen for det er Orson Krennic, som lener seg på vitenskapsmannen Galen Ersos arbeid. En gruppe opprørere vil forsøke å ødelegge våpenet, og en av dem som blir involvert i forsøket, er Galens datter Jyn. 

Mens Star Wars-filmene som kom før Rogue One alltid hadde hatt en særegen miks av drama, humor, action og spenning, er Rogue One mye mørkere og et mer rendyrket actiondrama. Den slekter tydelig på realistiske krigsfilmer, spesielt fra andre verdenskrig, selv om handlingen er lagt til et fremtidsunivers. Filmen ble spilt inn digitalt, men Fraser benyttet originale Panavision-objektiver fra 1970-tallet, og hentet visuell inspirasjon fra storfilmer som Blade Runner, Lawrence of Arabia, Apokalypse nå! og The Hurt Locker

Teknisk informasjon om filmen Rogue One: A Star Wars Story
Attributt Verdi
Spilletid 2t 13m (133 minutter)
Originaltittel Rogue One: A Star Wars Story
Produsert USA 2016
Regi Gareth Edwards
Medvirkende

Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Jiang Wen, Forest Whitaker

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Samarbeids­partnere

IMAGO The International Federation of Cinematographers & Foreningen Norske Filmfotografer

Se mer av