Fra forestillingen Vollmond av Pina Bausch.

Pina

Wim Wenders’ hyllest til den legendariske, tyske koreografen Pina Bausch er en sanselig og hypnotisk filmopplevelse som matcher Bauschs unike blanding av teater og dans.

Kommende forestillinger

  • I dag 25.05.2018 19:00 Kjøp

    Introduksjon ved Pina Bausch-danseren Dominique Duszynski. 

  • I morgen 26.05.2018 18:00 Kjøp
  • Søndag 27.05.2018 19:00 Kjøp
Se alle forestillinger

Wenders var en personlig venn av Bausch. Sammen hadde de lenge planlagt et felles filmprosjekt. Ikke før utviklingen av 3D-teknologien skjøt fart, følte Wenders at han hadde funnet riktig måte å formidle Bauschs danseteater på. Men så døde koreografen og filmen ble i stedet regissørens og kompaniets hyllest til en legende i danseverdenen.

Her er ingen handling i tradisjonell forstand. Ei heller en innføring i biografien til Pina. Koreografen hylles gjennom dans, bevegelse, musikk, skjønnhet og personlige minner. Alt fanget av Wenders’ 3D-kamera.

Wim Wenders regnes som en av europeisk films viktigste nålevende regissører. Han har gjennom en lang og innholdsrik karriere gjort et tyvetalls filmer og vunnet priser på alle verdens gjeveste filmfestivaler. Best kjent er Paris, Texas som vant Gullpalmen i 1984, Lidenskapens vinger (Der Himmel über Berlin) som ga Wenders prisen for beste regi i Cannes i 1987 og musikkdokumentaren Buena Vista Social Club, som gikk på norske kinoer i over et år.

«Dans, dans – ellers er vi fortapte» Pina Bausch
«Rommet er dansernes helt egne medium. Med sine gester, sine trinn, erobrer de rommet – og filmkunsten har aldri vært i stand til å gi oss tilgang til dette. Med 3D ble jeg overbevist om at vi endelig fikk stige inn i dansernes helt egne verden.» Wim Wenders

Bli med i dansen!

Filmen vises i samarbeid med CODA Oslo International Dance Festival, som har invitert Pina Bausch-danseren Dominique Duszynski til Oslo. Alle som har lyst har mulighet til å være med og danse NELKEN-linjen på Operataket lørdag 26. mai kl. 14.00 (mer informasjon). NELKEN ble skapt av Pina Bausch i 1982. NELKEN beskriver de fire årstidene med enkle repeterende bevegelser som er lett å lære seg. Alle kan delta i dansen – familier, unge, gamle, uansett alder eller språk. Du trenger ikke å kunne danse.

Det er også mulig å melde seg på workshop med Dominique Duszynski fredag 25. mai eller lørdag 26. mai (mer informasjon).

Teknisk informasjon om filmen Pina
Attributt Verdi
Spilletid 1t 44m (104 minutter)
Orginaltittel Pina
Produsert Tyskland/Frankrike 2011
Regi Wim Wenders
Skuespillere

Pina Bausch, Josephine Ann Endicott, Dominique Mercy

Tale Tysk og engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • I dag 25.05.2018 19:00 Tancred Kjøp

    Introduksjon ved Pina Bausch-danseren Dominique Duszynski. 

  • I morgen 26.05.2018 18:00 Tancred Kjøp
  • Søndag 27.05.2018 19:00 Tancred Kjøp

Samarbeids­partnere

CODA Oslo International Dance Festival

Se mer av