Par kysser i portrom.

Paraplyene i Cherbourg

Paraplyene i Cherbourg har den perfekte blanding av den lekenhet, skjønnhet og lidenskap som enhver musikal streber etter.

Å kalle Paraplyene i Cherbourg en musikal er ikke helt presist. I motsetning til vanlige musikaler som veksler mellom mer realistiske talescener og sangnumre, blir alle replikker sunget i Jacques Demys mest kjente film – et grep som kler filmen godt. Historien er så enkel at det kan låte som en klisjé, og når ordene blir for banale, klarer sang og dans å heve filmen slik at klisjé blir til magi.

Musikken ble skrevet av den anerkjente jazzpianisten Michel Legrand. Den tre ganger oscarvinnende komponisten har laget musikk til mer enn 200 filmer, og er spesielt kjent for sin jazzperiode på femtitallet da han spilte med musikere som Miles Davis, Bill Evans og John Coltrane. Hans melodiøse blanding av jazz og ballader i Paraplyene i Cherbourg er intet mindre enn genial, og filmen har en av tidenes mest uforglemmelige temamelodier.

Magisk er også filmens bruk av farger. Paraplyene i Cherbourg skulle være den første franske musikalen i farger, og da måtte det gjøres skikkelig. Deler av byen ble malt om før innspillingen, og fargen på skuespillernes kostymer ble nøye valgt for å skape den rette stemningen. Fargene er så klare som om de skulle vært tegnet med tusj, og samtidig så detaljerte at det ikke virker glorete.

Catherine Deneuve fikk sitt store gjennombrudd i rollen som den 17 år gamle Geneviève. Hun arbeider i sin mors paraply­butikk i den franske havnebyen Cherbourg og er stormende forelsket i Guy, som jobber ved et bil­verksted. De sverger hverandre evig kjærlighet og ønsker å gifte seg, men krigen i Algerie er på trappene og Guy må inn i militæret. I avskjedens bitter­søte time blir Geneviève gravid.

Jacques Demy var en utypisk regissør fra den franske nye bølgen. Mens Godard, Truffaut og andre ledende bølge-regissører ofte var opptatt av å skildre sinnets forvirring, følelsenes maktesløshet og kjærlighetens nederlag, lager Demy med Paraplyene i Cherbourg en bittersøt hyllest til livet og kjærligheten. Filmen vant tre priser på festivalen i Cannes, inkludert gullpalmen, og ble nominert til hele fem Oscar.

Teknisk informasjon om filmen Paraplyene i Cherbourg
Attributt Verdi
Spilletid 1t 31m (91 minutter)
Originaltittel Les parapluies de Cherbourg
Produsert Frankrike 1964
Regi Jacques Demy
Skuespillere

Catherine Deneuve, Anne Vernon, Nino Castelnuovo

Tale Fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Lørdag 18.01.2020 19:00 Tancred  
  • Lørdag 25.01.2020 19:30 Lillebil  
  • Søndag 26.01.2020 19:00 Tancred  

Se mer av