Olsenbanden i sving..

Olsenbanden for full musikk

Denne kvelden får Per Haddal besøk av filmkritiker Jon Selås for en prat om hans nye bok om Olsenbanden.

40 millioner påsyn! Det betyr at hver nordmann har sett åtte Olsenbanden-filmer!! Og da er ikke tv-visningene tatt med, av de 14 filmene som ble produsert på 30 år.

I august er det femti år siden Operasjon Egon, den første Olsenbanden-filmen på norsk, hadde premiere. Det markeres (og har allerede vært feiret) på mange vis. Filmkritiker, festivalrapportør, nyhetsjeger og teaterkritiker Jon Selås, har skrevet nostalgi-boken Olsenbanden (Egmont Forlag) som utgis i forbindelse med jubileet.

Boken dreier seg om filmene, først og fremst, men også endel annet rundt fenomenet. Filmene var en sjanger for seg. Og produksjonsselskapet Teamfilm med regissør og entreprenør Knut Bohwim i spissen havnet en tid litt på utsiden av det etablerte filmmiljøet. Men filmene var og ble viktige, av flere grunner. Blant annet opprettholdt de i en lang periode kommunikasjonen mellom norske filmskapere og et meget bredt norsk publikum. Og – ikke minst – fordi de ble en innvevd del av oppvekstopplevelsene til uendelig mange, understreker Selås.

I høstens første Filmsalong forteller Selås om sitt arbeid med boken, en nær kollega om alltid har hatt et overskudd av fortellerglede. Og et skarpt blikk, også for å formidle populært.

Operasjon Egon var nokså famlende. Vi har valgt den syvende og kanskje beste i serien, Olsenbanden for full musikk fra 1976, selve superkuppet. Det er nærmest genialt tilrettelagt – filmatisk og idémessig. Slik bandeleder Egons (innbilte) genialitet helst skulle ha utspilt seg.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Olsenbanden for full musikk
Attributt Verdi
Spilletid 1t 31m (91 minutter)
Produsert Norge 1976
Regi Knut Bohwim
Medvirkende

Arve Opsahl, Carsten Byhring, Sverre Holm, Aud Schønemann

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 6 år
Visningsformat DCP

Se mer av