En bekymret kvinne.

Når nettene blir lange

Møt Kari Simonsen i samtale med Per Haddal.

Kari Simonsen spiller en hovedrolle i norsk films suverent største suksess. Vi ser henne ikke, men hører henne desto mer og livligere i Flåklypa Grand Prix. Hun er røsten til den lekne Solan Gundersen, en uforlignelig prestasjon med sprett og spenst. Og umåtelig sjarm.

I 2000 ble hun tildelt en æres-Amanda for sin samlede innsats i film og tv. Hun hadde dessuten en hovedrolle i filmen som samme år ga Svein Scharffenberg Amanda som årets beste skuespiller.

Simonsen er oppført i International Movie Data Base over 700 ganger. Rollene omfatter blant annet Olsenbanden og Dynamitt-Harry, Hotel Cæsar og Fleksnes fataliteter pluss Kunsten å tenke negativt. Samt Børning 3. Oftest mindre roller foran kamera, men like mye grunn til å feire henne i Filmsalongen.

Når nettene blir lange er Norges første og eneste Dogmefilm, med sertifikat fra de danske «eierne» av konseptet, som Lars von Trier. Mona Hoel skapte med sikker hånd en yr og yrende komedie om familien som skal feire jul til fjells i en trang hytte. Den polske svigerfamilien kommer på kaotisk besøk.

Kameraet veiver rundt i familiekatastrofene, på sitt stilriktige reportasjevis. Her er så lite som mulig tatt opp under strøkne og gjennomkontrollerte forhold, helt ifølge dogme-ideologien.

Tross snubleriene kommer filmen godt ned på bena, til fryd for tilskuere som i Filmsalongen kan se Når nettene blir lange som en lettelse over at den nyss tilbakelagte julen hjemme ikke ble så ille som her. Nettene inneholder svart humor og tett dramatikk. Simonsen er familiemoren som blir overkjørt av hendelsene. Også her lager hun en rollefigur av kjøtt og blod, til å forstå og føle for. Le med og ikke av.

En stor skuespiller, uansett rollestørrelsen.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Når nettene blir lange
Attributt Verdi
Spilletid 1t 42m (102 minutter)
Produsert Norge 2000
Regi Mona Hoel
Skuespillere

Svein Scharffenberg, Gørild Mauseth, Zbigniew Zamachowski, Kari Simonsen

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Tirsdag 14.01.2020 18:30 Lillebil  

    Samtale mellom Kari Simonsen og Per Haddal før filmen.

Se mer av