Vibeke Løkkeberg intervjuer Vibeke Pedersen, lektor emerita ved Københavns Universitet og regissør av Femø 1971 (1973). Utsnitt fra produksjonsmaterialet. Fotograf: Georg Helgevold Sagen. Eier: Nasjonalbiblioteket.

Myte og media

Scener fra et uferdig filmprosjekt av Vibeke Løkkeberg (1973/2023). 

Kommende forestillinger

  • Onsdag 13.03.2024 18:00 Kjøp

    Innledning før filmen ved Vibeke Løkkeberg og Ingrid Synneva Holtar. 

Se alle forestillinger

I 1973 dro Vibeke Løkkeberg til Berlin for å delta på «det første internasjonale kvinnefilmseminaret» – en feministisk filmfestival i daværende Vest-Tyskland. Her skulle hun vise dokumentarfilmen Abort (1971/1972), og diskutere film og kvinnekamp med kvinner fra den internasjonale film- og tv-bransjen. Men Løkkeberg skulle også lage film, og under oppholdet intervjuet hun flere av deltakerne om deres arbeid, politiske engasjement og erfaringer som kvinner i en mannsdominert bransje.

Kameraopptakene ble gjort av Georg Helgevold Sagen og lydopptak var ved Ivar Rolland. Produsent var Centralfilm AS. Løkkeberg fikk imidlertid ikke støtte til å ferdigstille filmen, og det er først nå, 50 år senere, at opptakene får møte et publikum.

I 2023 identifiserte og digitaliserte Nasjonalbiblioteket produksjonsmaterialet og en arbeidskopi fra det skrinlagte prosjektet. Deler av dette materialet har blitt vist ved ulike anledninger på Cinemateket i Oslo og på Arsenal institutt for film- og videokunst i Berlin, sist under festivalen feminist elsewhere.

Denne visningen presenterer, for første gang i Norge, et utvalg fra produksjonsmaterialet sammen med en arbeidskopi fra 1973. Intervjuene i filmen tilhører en tid da kvinner for alvor kjempet seg inn i filmproduksjon. Hva forteller de oss i dag?

Innledning før filmen

Visningen innledes av regissør Vibeke Løkkeberg og Ingrid Synneva Holtar, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, og er også et samarbeid med Nasjonalbiblioteket. 

Teknisk informasjon om filmen Myte og media
Attributt Verdi
Spilletid 2t 0m (120 minutter)
Produsert Norge 1973
Regi Vibeke Løkkeberg
Medvirkende

Nurith Aviv, Barbara Evans, Ariel Dougherty, Angelika Wittlich, Claudia von Alemann, Helke Sander, Karin Howard, Francine Winham, Annabella Miscuglio, Claire Johnston, Christina Powell, Alice Schwarzer

Tale Engelsk, norsk, dansk og tysk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Onsdag 13.03.2024 18:00 Tancred Kjøp

    Innledning før filmen ved Vibeke Løkkeberg og Ingrid Synneva Holtar. 

Samarbeids­partnere

Nasjonalbiblioteket

Se mer av