En ung gutt holder moren for munnen.

Mommy

Xavier Dolans prisvinnende film feirer 10-årsjubileum.

Kommende forestillinger

  • Fredag 02.08.2024 20:30 Kjøp
  • Onsdag 07.08.2024 20:30 Kjøp
  • Fredag 09.08.2024 21:00 Kjøp
Se alle forestillinger

Kanadiske Xavier Dolan er en av nåtidsfilmens mest produktive talenter, og en regissør som ser ut til å boble over av fortelletrang og pur filmatisk energi. Mange regner Mommy fra 2014 som hans beste film. 

Mommy hadde premiere på filmfestivalen i Cannes, hvor den vant juryens hovedpris. Siden har den vunnet en lang rekke andre priser. Filmen er tematisk forbundet med Dolans selvbiografiske debutfilm I Killed My Mother, ved å være en skildring av et komplisert mor-sønn-forhold. 

Når Steve kastes ut fra spesialskolen der han har bodd, tar moren Die ham med seg hjem. Steve er et sjarmerende, men også krevende barn, som ikke klarer å styre innfallene sine eller temperamentet. Når han føler seg sårbar eller krenket eksploderer et (selvdestruktivt) sinne, som etter hvert gjør det nesten umulig for Diana å ta vare på ham.

Dolan elsker å la billedformatet i filmene sine bli farget av karakterene, eller skal vi si at han liker å la karakterene «besjele» billedformatet? I Mamma bruker han et kvadratisk 1:1-billedformat, noe som gjør at både Die og Steve kommer i fokus på en helt spesiell måte. Formatet forsterker dessuten intensiteten i følelsene deres, i tillegg til at det fungerer som en visuell metafor: Steve og Die, men også naboen Kyla som de blir kjent med, er alle «fanget» i tilværelsen sin, «låst» i handlingsmønstre, utfordringer og fordommer. Men til tross for den tragiske undertonen og de melodramatiske elementene i plotet, oppleves Mamma som en impulsiv og fargerik film, nettopp fordi det er et symbiotisk forhold mellom filmens form og dens impulsive og fargerike karakterer.

Enkelte har hevdet at dette er Dolans beste film. Hvorvidt det stemmer, er ikke så viktig. Mamma er uansett hans mest tilgjengelige, mest intense, vondeste og vakreste verk hittil. Atli Bjørnarsson, Natt og Dag
A funny, heartbreaking and, above all, original work Peter Debruge, Variety
Dolan’s energy and attack is thrilling; his movie is often brilliant and very funny in ways which smash through the barriers marked Incorrect and Inappropriate. Peter Bradshaw, The Guardian
Teknisk informasjon om filmen Mommy
Attributt Verdi
Spilletid 2t 19m (139 minutter)
Produsert Canada 2014
Regi Xavier Dolan
Medvirkende

Anne Dorval, Suzanne Clement, Antoine-Olivier Pilon

Tale Fransk og engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Fredag 02.08.2024 20:30 Tancred Kjøp
  • Onsdag 07.08.2024 20:30 Tancred Kjøp
  • Fredag 09.08.2024 21:00 Tancred Kjøp