Kvinne med sigarett blåser ut røyken.

Leve sitt liv

Den franske nybølgeguruen Jean-Luc Godards vakreste og enkleste film. 

Leve sitt liv er en av Godards vakreste og mest stilrene filmer. Gjennom tolv tablåer presenteres vi for Nana, i Anna Karinas ikoniske og uforglemmelige skikkelse. I løpet av filmen går hun fra et døende ekteskap og en jobb i en platebutikk til en tilværelse som prostituert. Godard har ikke hastverk med den narrative fremdriften, og det er nettopp dvelingen og meditasjonen som gjør at filmen stråler, enten det er snakk om et nærbilde av Anna Karina som holdes i det som ellers ville være en unaturlig lang periode, eller sekvensen på en kafé, hvor en fransk filosof (Brice Parain) forteller Nana om lingvistisk filosofi og om språkets utilstrekkelighet.

Leve sitt liv er først og fremst, men ikke ene og alene, en studie av en kvinne. Anna Karina har en helgenaktig aura og fremstår som uskyldig, oppriktig og ren, til tross for at hun ender opp som prostituert. Vendepunktet i filmen inntreffer når Nana sitter i en kinosal og gråtende ser de sterke nærbildene av Maria Falconetti i Dreyers stumfilm Jeanne D’Arc, en film Leve sitt liv tydelig er inspirert av. Denne scenen, som utspiller seg i stillhet, er fantastisk, og en av den nye bølgens mest kjente.

Leve sitt liv er en av Godards mest personlige filmer. Dette er hans portrett av sin kone Anna Karina, men det er også en selvbevisst meditasjon over måten han betrakter henne og virkeligheten på. I en scene ser vi en av Nanas kunder lese fra Edgar Allan Poes The Oval Portrait, om en kunstner som maler et portrett av sin kone og ser henne dø i det øyeblikket portrettet er ferdig. Det vi hører er Godards egen stemme, ikke skuespillerens.

Leve sitt liv fortelles gjennom et meget personlig kameraøye som iakttar og observerer løst sammenføyde, men meget subjektivt filtrerte bruddstykker av stemmer og stemninger, med Anna Karina i sentrum.

A perfect film … one of the most extraordinary, beautiful and original works of art that I know of. Susan Sontag
… the most beautiful film playing in town. As in Breathless, Godard is telling a very simple, straight story, and he stays with his story. He goes about his film-maker’s business with an amazing ease, simplicity, and lightness. Jonas Mekas
Teknisk informasjon om filmen Leve sitt liv
Attributt Verdi
Spilletid 1t 25m (85 minutter)
Originaltittel Vivre sa vie
Produsert Frankrike 1962
Regi Jean-Luc Godard
Medvirkende

Anna Karina, Sady Rebbot, Andre Labarthe, Brice Parain

Tale Fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.37:1
1.37:1