Tre alvorlige menn.

Last Flag Flying

Richard Linklaters nye film er en sår og morsom fortelling om tre vietnamveteraner som gjenforenes etter 30 år.

Den nye filmen til Richard Linklater (Før soloppgang, Boyhood) handler om tre gamle kompiser, spilt av Breaking Bad-stjernen Bryan Cranston, Laurence Fishburne (The Matrix) og komedieskuespilleren Steve Carell (The 40 Year-Old Virgin, Little Miss Sunshine), i en av sine mer alvorlige roller. Carell spiller den lavmælte og forsiktige Doc, som en dag dukker opp på baren til sin gamle kompis Sal, som han ikke har sett på 30 år. I mellomtiden har Doc levd livet sitt med familie og en trygg jobb i det militære, mens Sal har endt opp som en alkoholisert bareier. Sammen oppsøker de en tredje kompis, Mad Dog Mueller, en gang en «first class drinker», nå prest i den lokale kirka. Mueller inviterer dem hjem, og Doc avslører sitt egentlige ærend: Han vil at de to gamle vennene skal bli med ham til Arlington for å begrave sønnen, som har omkommet i Irak som soldat. Etter at kona døde av kreft, har han ingen andre som kan stå ved siden av ham ved graven. Mueller er først skeptisk, men etter at kona gir ham et vennlig dytt, drar de tre gamle kompisene avgårde. Last Flag Flying følger dem på reisen til Arlington, hvor de finner ut hva som egentlig skjedde i Irak. Dette gjør at Doc ombestemmer seg med tanke på å begrave sønnen på kirkegården for krigshelter i Arlington. Han vil i stedet ta ham med hjem til New Hampshire og begrave ham der.

Last Flag Flying er en sorgmunter road movie om vennskap og amerikanske verdier. Dette er, som filmene til Richard Linklater alltid er, en karakter- og dialogdrevet film, og Linklater er som vanlig veldig god til å få det beste ut av skuespillerne sine (se på Patricia Arquette i Boyhood, for eksempel, og hvor hadde Ethan Hawke vært uten Linklater?). Her er det faktisk Steve Carell som gjør mest inntrykk, som en mann som har fått rundjuling av skjebnen, og som ikke veit hvor han skal gjøre av seg selv.

Last Flag Flying er basert på en roman av Darryl Ponicsan, som i sin tid skrev The Last Detail, romanen som Hal Ashby filmatiserte i 1973, med Jack Nicholson og Otis Young i rollene som to soldater som skal eskortere en tredje soldat (Randy Quaid) til fengsel, hvor han skal sone åtte år for å ha stjålet 40 dollar. I sympati med den stakkars karen som har fått en ufortjent streng straff for en bagatellmessig forbrytelse, gjør de det de kan for å gjøre reisen fra Virginia til New Hampshire så begivenhetsrik som mulig. Resultatet ble en sår og morsom kompisfilm, og en av de definitive amerikanske 70tallsklassikerne, med Jack Nicholson i en av sine beste roller.

Darryl Ponicsan skrev Last Flag Flying som en oppfølger til The Last Detail, 35 år seinere. Men det betyr ikke at filmen Last Flag Flying er en oppfølger til filmen The Last Detail – Richard Linklater har i stedet sagt at hans film er mer som et ekko av Hal Ashbys film. Det er med andre ord ikke nødvendig å kjenne The Last Detail før du ser Last Flag Flying, men hvis du liker den ene, er sjansen mer enn stor for at du vil like den andre, da det er et åpenbart slektskap mellom de to filmene, både i handling – tre menn som reiser fra Virginia til New Hamspire – og i mentalitet. Begge filmene er både morsomme og melankolske, med en fandenivoldsk og anti-autoritær innstilling til begreper som patriotisme og lojalitet.

A true ensemble comedy with a pack of exceptional performances (…) Richard Linklater is one of the best directors going, and Last Flag Flying shows his talents in the full flower of their maturity. Dana Stevens, Slate Magazine
There’s great joy in watching actors this talented being given the space to develop their characters in such a way that the performer fades away and we only see the character. Brian Tallerico, Rogerebert.com

Vi anbefaler å se filmen på stort lerret, men er du forhindret fra å gå på kino kan du se den via Amazon Primedenne siden.

Teknisk informasjon om filmen Last Flag Flying
Attributt Verdi
Spilletid 2t 5m (125 minutter)
Produsert USA 2017
Regi Richard Linklater
Skuespillere

Bryan Cranston, Laurence Fishburne, Steve Carell

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.85:1
1.85:1