Brigitte Helm i L'argent.

L'argent

Marcel L’Herbiers overdådige siste stumfilm.

L’argent er en fransk-tysk storproduksjon basert på en roman av Emile Zola. Filmen er en oppvisning i alle tenkelige filmtekniske nyvinninger fra 20-tallet med spektakulære kamerakjøringer og sofistikerte optiske effekter. For åpningsscenen hadde L’Herbier også gjort lydopptak, som på premieren ble spilt av synkront med filmvisningen som en slags forsmak på lydfilmen som var rett rundt hjørnet.

The first film to systematically use camera movement to establish the basic rhythm of the film’s découpage, thereby anticipating by twenty years [Orson] Welles’s and [Michelangelo] Antonioni’s film styles at their most sophisticated. Filmteoretiker Noël Burch

L’Herbier hadde dessuten et kjempebudsjett, fri bruk av den franske børsen i tre dager for opptak, et internasjonalt stjernecast og over 1500 statister til disposisjon for å fortelle historien om bankmannen Saccard. I et forsøk på å øke verdien på egne aksjer og å samtidig kapre drømmekvinnen, hyrer han kvinnens pilot-ektemann til i et publisitetsstunt å fly over Atlanteren for å lede et oljeprosjekt i Sør-Amerika.

Teknisk informasjon om filmen L'argent
Attributt Verdi
Spilletid 2t 46m (166 minutter)
Produsert Frankrike 1928
Regi Marcel L'Herbier
Medvirkende

Pierre Alcover, Marie Glory, Brigitte Helm, Alfred Abel, Antonin Artaud

Tale Stum
Tekst Franske mellomtekster, engelske undertekster
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.33:1
1.33:1