En lærer og mange elever.

Kalles klatretre og andre svenske streker

Fire klassiske kortfilmer for barn av Peter Cohen og Olof Landström fra den svenske tegnefilmens gullalder.

På begynnelsen av 70-tallet ville svensk TV2 satse på selvstendig barne-tv-produksjon, noe som resulterte i en helt unik opptur for svensk barnekultur. Satsningen på blant annet animasjonsfilm utviklet seg til en nesten 20 år lang gullalder for svensk barnefilm, med prisbelønte produksjoner som ble vist over hele verden. Blant de som laget filmene var det lille animasjonsstudioet POJ, som besto av regissørene Peter Cohen og Olof Landström. Musikeren Jojje Wadenius laget dessuten minneverdige kjenningsmelodier og barnesanger til flere av kortfilmene. I dette filmprogrammet får du møte Kalle som elsker å ligge og drømme i klatretreet sitt, Ragnar som jobber på kontor men helst vil være barn igjen, Herr Bohm som grubler over hvorfor fisker ikke kan leve på land og en skoleklasse der det alltid skjer noe uforutsett.

Kalles klatretre (1975, 8min)

Kalle bor midt i byen, og han har et klatretre som er bare hans! Her ligger han og drømmer og fantaserer om alt mulig rart – og om Emma. Emma finnes bare i Kalles fantasi. Og under treet sitter morfar og leser i avisen om alt som skjer i verden. Kalles klatretre var en svensk tegnefilmserie på totalt 12 episoder som ble sendt på NRK barne-tv på 80-tallet. Serien handlet om Kalle som drømte og fantaserte om alle mulige små og store problemer, ofte inspirert av morfarens avislesing. Serien ble sendt flere steder i verden og den vant mange internasjonale priser.

En gutt ligger i et tre mens en mann sitter under og leser avisen.

Farbrorn som inte vill va’ stor (1979, 10min)

Ragnar jobber på kontor, fyller 33 år i mai og har størrelse 45 i sko. Jo mer han tenker på det, dess yngre vil han bli. Tenk så fint å være 10 år igjen - eller kanskje bare sju! Farbrorn som inte vill va’ stor er en animert svensk barnetv-serie som besto av seks deler på ti minutter hver, der den populære skuespilleren Gösta Ekman hadde fortellerstemmen. Serien tok opp viktige temaer for barn, som vennskap, hobbyer, fødselsdager og pengers verdi.

En mann sitter ved matbordet med slipset sitt i suppen og tenker på barndommen.

Herr Bohm og silda (1988, 12min)

Herr Bohm funderer stadig over livets mysterier. Hvorfor i all verden kan ikke fisker leve på land, grubler Herr Bohm på. Kan det være så at fisker lever i vannet av gammel vane? Etter lang tids undring bestemmer han seg for å utføre et eksperiment: Om en sild fikk rett opplæring, kanskje den kunne lære seg å leve på land? En filosofisk fortelling for den som har mange spørsmål om hvorfor ting er som er, og som våger å tenke utenfor boksen.

En mann ligger på gulvet og ser på en sild.

Lærer Flukt (1984, 15min)

Lærer Flukt underviser i en barneskoleklasse. Blant elevene er Inga Sörman, som alltid kommer for sent, og tvillingene Jansson, som får Lærer Flukt til å miste tråden med kommentarene sine. Lærer Flukt prøver å gjøre alt han kan for faktisk å lære barna noe. Men det er alltid noen som forstyrrer… Lærer Flukt er en svensk kortfilmserie for barn som også ble sendt på NRK i 1985. Serien besto av fem episoder som hver var 15 minutter lange.

Teknisk informasjon om filmen Kalles klatretre og andre svenske streker
Attributt Verdi
Spilletid 0t 45m (45 minutter)
Originaltittel Kalles klätterträd, Magister Flykt, Herr Bohm och sillen och Farbrorn som inte vill va’ stor
Produsert Sverige 1975
Regi Olof Landström, Peter Cohen
Medvirkende

Diverse

Tale Svensk
Tekst Utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Lørdag 13.01.2024 11:00 Lillebil  
  • Lørdag 20.01.2024 13:00 Lillebil  
  • Lørdag 10.02.2024 11:00 Lillebil  

Se mer av