Tyfoner på tak.

Jan Knutzen – del 2

Trygve Hagens nye portrett av Jan Knutzen, samt Knutzens mest kjente film Boplicity. 

Gjennom flere portretter av norske filmkunstnere ønsker den norske filmklipperen og filmregissøren Trygve Hagen å presentere den mer kunstnerlige delen av norsk film. I dette programmet kan du se hans helt nye film Filmmannen Jan Knutzen.

Trygve Hagen var assistent på flere av Jan Knutzens filmer på 90-tallet. I 2005, da Knutzen var i gang med sin siste film En liten historie om foto, gjorde Hagen noen opptak av ham, med tanke på et slags filmportrett. Men det ble aldri noe mer av dette enn et slags arkiv av Jan-Knutzen-i-arbeid-bilder, samt et påbegynt intervju gjort av René Bjerke.

Men Hagen ga seg ikke, og etter en del høflige nei fra Knutzen, fikk han i fjor sommer klarsignal, under forutsetning av at kameraet måtte stå på stativ og at Jan skulle få en viss innflytelse på resultatet. Det vil si, få lov å komme med endringsforslag og strykninger. Dette syntes Hagen var helt greit, så lenge det tjente filmens beste. 

Dette viste seg å bli en mer krevende filmprosess enn ellers, men flere av diskusjonene bevirket et mer skjerpet fokus på hva som er bra eller ikke bra å gjøre.

Filmen veksler mellom bilder av Jan Knutzen i arbeid, et filmintervju, og mest interessant av alt, klipp fra Jan Knutzens filmer. Dessuten får du oppleve Knutzens Boblicity, som vant Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i 1994. Dette er et subjektivt og stemningsmettet tilbakeblikk til 60-tallets Oslo, og den kalde krigens tid. Eller som det sies i filmen: Her er man på «jakt etter visse klanger og harmonier som smelter sammen med lydene fra byen».

Etter visningen blir det en samtale med Jan Knutzen og Trygve Hagen, ledet av Jan Erik Holst.

Teknisk informasjon om filmen Jan Knutzen – del 2
Attributt Verdi
Spilletid 2t 0m (120 minutter)
Originaltittel Boplicity + Filmmannen Jan Knutzen
Produsert Norge
Regi Jan Knutzen + Trygve Hagen
Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm

Se mer av