To personer i en bar.

Høstgule blader

Førpremiere på den nye filmen til Aki Kaurismäki.

Seks år etter forrige film er den finske kulthelten Aki Kaurismäki aktuell med ny film – en nydelig liten film som kan måle seg med de fineste filmene hans fra 90-tallet.

Høstgule blader møter vi Holappa, en ordknapp mann med vannkjemmet hår og sprit på innerlomma, som mister jobben som industriarbeider når han blir tatt i å drikke på jobben. På en karaokebar møter han Ansa, en kvinne som opplever samme skjebne når hun prøver å ta med seg et beger yoghurt som har gått ut på dato hjem. Holappa inviterer Ansa på kino for å se Jim Jarmusch’ zombiefilm The Dead Don’t Die. Hun sier det er den morsomste filmen hun har sett.  Søt musikk oppstår, men det blir en snublete romanse full av nøling, misforståelser og uheldige omstendigheter, slik vi er vant med i Kaurismäkis vindskeive univers.

Høstgule blader er en enkel og stilrein film som utspiller seg i et 2024 skildret med nostalgi, med vintage-møbler, gamle platespillere og radioer, og en parade av fordums slagere fra den finske pophistorien.  

En romantisk komedie med enkle konflikter, underspilte figurer og store mengder tørrvittig humor på Sahara-ørken-nivå. Birger Vestmp, NRK Filmpolitiet
Fallen Leaves is another of Kaurismäki’s beguiling and delightful cinephile comedies, featuring foot-tapping rock’n’roll. It’s romantic and sweet-natured, in a deadpan style that in no way undermines or ironises the emotions involved and with some sharp things to say about contemporary politics. Peter Bradshaw, The Guardian
Teknisk informasjon om filmen Høstgule blader
Attributt Verdi
Spilletid 1t 21m (81 minutter)
Originaltittel Kuolleet lehdet
Produsert Finland/Tyskland 2023
Regi Aki Kaurismäki
Medvirkende

Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Anna Karjalainen, Kaisa Karjalainen, Janne Hyytiäinen

Tale Finsk
Tekst Norsk
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Forestillinger

  • Onsdag 06.12.2023 20:30 Tancred  

Se mer av