To personer i en bil.

Hive

Kruttsterk prisvinner om en kvinne som tar saken i egne hender.

Hive utspiller seg i en liten landsby i Kosovo noen år etter krigens slutt, og kretser rundt den egenrådige og handlekraftige Fahrije. I likhet med flere andre kvinner i landsbyen, har Fahrije en ektemann som forsvant under krigen og som myndighetene fortsatt ikke har funnet levningene etter. I motsetning til de andre landsbykvinnene nekter imidlertid Fahrije å sitte og vente på at han skal dukke opp igjen. For å kunne forsørge familien, lærer hun seg å kjøre bil, og starter en bedrift som produserer ajvar. En slik selvstendighet faller ikke i god jord i et erkepatriarkalsk samfunn som nettopp har gått gjennom en krig, og Fahrije møter motstand både blant landsbyboerne og sin egen familie.

Hive vant hele tre priser på filmfestivalen i Sundance i 2021, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Dette er et utsøkt stramt og velspilt drama – som attpåtil er basert på en sann historie – om en kvinne som tar opp kampen med bygdedyret og kvinnefiendtlige samfunnsstrukturer. Med sin første spillefilm etablerer Blerta Basholli seg som en dyktig og viktig ny stemme fra Balkan. (Omtale fra Bergen Internasjonale Filmfestival).


Filmen presenteres i samarbeid med Kosovos ambassade og Kosovo Cinematography Center. 

Outstanding. Screen
Hive seizes and holds your interest simply through the drama created by sympathetic characters trying to surmount awful, unfair hurdles. Mostly, though, what holds you rapt is Gashi’s powerful, physically grounded performance, which lyrically articulates her taciturn character’s inner workings. The New York Times
Teknisk informasjon om filmen Hive
Attributt Verdi
Spilletid 1t 24m (84 minutter)
Originaltittel Zgjoi
Produsert Kosovo/Sveits/Albania/Nord-Makedonia 2021
Regi Blerta Basholli
Medvirkende

Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi

Tale Albansk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Onsdag 10.04.2024 18:00 Lillebil  

    Kort introduksjon før filmen. Mottakelse etter visningen i regi av Kosovos ambassade. 

  • Søndag 14.04.2024 20:00 Lillebil  

Samarbeids­partnere

Kosovo Cinematography Center - Kosovos ambassade

Se mer av