Mennesker som ber i et atelier.

Hilma

Et intimt og rørende portrett av en av modernismens viktigste og minst anerkjente kunstnere – svenske Hilma af Klint.

Hilma af Klint utfordret kunstverdenen som en av de første abstrakte malere. Det var dog ikke før hundre år senere at hun ble skrevet inn i kunsthistoriebøkene som abstraksjonens pioner, på lik linje med Kasimir Malevitsj, Vasilij Kandinskij og Piet Mondrian.

Filmen følger Hilmas liv og virke i Stockholm fra slutten av 1800-tallet til 1940-tallet, og gir et fargerikt innblikk i epoken og samfunnet hun levde i. Her blir du kjent med hennes første skritt som kunstner, hennes åndelige oppvåkning og årene som misforstått medium og ukonvensjonell kvinne. Filmens biografiske tilnærming hjelper oss å få større forståelse for Hilma af Klints kunst, fra kunstnerskapets underliggende idéer til formene, fargene og ikke minst dimensjonene til verkene hennes. Filmen reiser dessuten det store spørsmålet: Hvorfor blir enkelte kunstnere anerkjente, og andre ikke?

Filmen er regissert av Oscar-nominerte Lasse Hallström, som fikk sin anerkjennelse som regissør av Abbas musikkvideoer, og senere for filmer som Mitt liv som hund (1988), Siderhusreglene (1999) og Chocolat (2000). Hans datter, Tora Hallström, og hans kone, to ganger Oscar-nominerte Lena Olin, er begge med i filmen og spiller Hilma i hennes tidlige og senere livsfase.

Innledning før filmen

Filmen er ledsaget av et innlegg av Alisa Mamonova fra The Art Trotter.

Teknisk informasjon om filmen Hilma
Attributt Verdi
Spilletid 2t 0m (120 minutter)
Produsert Sverige 2022
Regi Lasse Hallström
Medvirkende

Tora Hallström, Lena Olin, Catherine Chalk, Lily Cole, Rebecca Calder

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Lørdag 02.12.2023 15:00 Tancred  

    Innledning ved Alisa Mamonova. 

Samarbeids­partnere

Se mer av