Mann smiler til operativsystemet sitt.

Her

Filmen Her etterfulgt av samtale med professor Charles Ess og førsteamanuensis Maja van der Velden.

I denne utgaven av Science of Fiction byr vi på Spike Jonzes Her fra 2013, og vi er stolte over at Charles Ess kommer tilbake til oss for å snakke om film, etter hans tidligere bidrag til Ex Machina. Ess får selskap av førsteamanuensis Maja van der Velden, og de skal diskutere sine tanker rundt det som foregår på lerretet. Professor Ess hører til Institutt for medier og kommunikasjon og publiserte nylig artikkelen «What’s Love Got to Do with It? Robots, sexuality, and the arts of being human». Van der Velden er førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, og arbeider med filosofi knyttet til informasjon og kommunikasjonsteknologi.  

Her handler om Theodore Twombly som innleder et romantisk forhold til operativsystemet sitt. Dette fremstår fremdeles som en søkt idé for de fleste, men etter at verktøy som Siri, Alexa og Google Assistant har blitt en del av millioner av menneskers hverdag, øker filmens aktualitet for hver dag som går. Kunstig intelligens og maskinlæring er uforutsigbare fagfelt i eksponensiell utvikling, og denne filmen tematiserer mulige interaksjoner mellom menneske og maskin på en tankevekkende måte.

Fordi Her er en film som leder til mange spørsmål, etiske dilemma og filosofiske grublerier har vi endret litt på vårt vanlige oppsett. Denne gangen viser vi filmen først og inviterer publikum med på en diskusjon mellom Ess og Van der Velden etterpå. Kjøp gjerne et glass rødvin og la din indre etikkfilosof slippe løs!

NB: Samtalen vil foregå på engelsk, men spørsmål og kommentarer kan gjerne være på norsk.

Teknisk informasjon om filmen Her
Attributt Verdi
Spilletid 2t 6m (126 minutter)
Orginaltittel Her
Produsert USA 2013
Regi Spike Jonze
Skuespillere

Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Olivia Wilde, Amy Adams, Rooney Mara

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Torsdag 24.05.2018 18:00 Tancred  

    Samtale mellom Charles Ess og Maja van der Velden etter filmen.