To svette lastebilsjåfører.

Fryktens lønn

«Her er halsbrekkende, sølete, eksplosiv realisme. Illusjonsløs romantikk. Neglebitende cliffhangers på løpende bånd. Og masse sitrende, musikkløs stillhet. Denne filmen får deg til å glemme og huske på samme tid. At du lever. At du skal dø. »

Fredrik Wandrup

Kombinasjonen av sitrende spenning og inngående personskildringer gjør Fryktens lønn til en udødelig klassiker. Filmen stakk av med både gullbjørnen og gullpalmen i 1953 og har blitt både sitert (Peckinpahs The Wild Bunch, Kubricks 2001 – en romodyssé) og kopiert i ettertid (Howard W. Kochs Violent Road og William Friedkins The Sorcerer).

I et uspesifisert sør-amerikansk land holder en gruppe fattige europeere til i en liten landsby, hvor de tilbringer tiden med langsomt å gå til grunne. En dag dukker det opp et tilbud. På en annen kant av landet står en oljebrønn i lys lue og det trengs sjåfører til å frakte et lass nitroglyserin dit. Fire menn melder seg, og to team blir satt sammen for å øke sjansene for å lykkes. Men sannsynligheten for å komme frem er liten, en hump i veien er alt som skal til for at katastrofen er et faktum.

Teknisk informasjon om filmen Fryktens lønn
Attributt Verdi
Spilletid 2t 11m (131 minutter)
Originaltittel Le salaire de la peur
Produsert Frankrike/Italia 1953
Regi Henri-Georges Clouzot
Skuespillere

Yves Montand, Charles Vanel, Folco Lulli, Peter van Eyck, Vera Clouzot

Tale Fransk og engelsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.37:1
1.37:1