Mann på gravplass.

Fascisten

Mesterlig om sex, politikk og tilhørighet.

Selv om Bernardo Bertolucci fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Siste tango i Paris i 1973, var det med Fascisten i 1970 den da 28 år gamle regissøren etablerte seg som en mester når det gjaldt suveren stilistisk kontroll over alle filmens aspekter. Fascisten er på overflaten en politisk thriller hvor handlingen utspiller seg i Mussolinis Italia. Året er 1938. Dramaet spinnes rundt den berømte professor Quadri som har emigrert til Paris, hvorfra han driver en utrettelig kamp mot fascistdiktaturet i Italia. Men både i filmmanuset og romanen som filmen er basert på (Alberto Moravias Il Conformista), er det fokuset på en problemstilling som gjør Fascisten til noe langt mer enn en politisk thriller. Bertolucci forsøker å vise den identitetskrisen en vidtgående konformitet gir opphav til.

Hovedpersonen Marcello Clerici, glimrende spilt av Jean-Louis Trintignant, er redd for på noen som helst måte å skille seg ut fra det som er sosialt akseptert, noe som gjør at han tilpasser seg omgivelsene, og melder seg til tjeneste for fascistpartiet. Hans oppgave som fascistagent blir å myrde sin tidligere lærer og forbilde, anti-fascisten Quadri. Størstedelen av filmen opp-lever vi gjennom Clericis erindringer. Disse er på ingen måte realistiske, men mer et uttrykk for det han ønsker å ha opplevd; det som skal bekrefte hans egen individualitet. Skildringen av Clerici blir et studie i de fortrengningsmekanismer han bruker for å unndra seg virkeligheten

Fascisten er – sitt tema til tross – en sjeldent vakker film. Det var her Bertoluccis samarbeide med fotografen Vittorio Storaro for første gang slo ut i full blomst. Resultatet var en sober blanding av sex, politikk, krass realisme og symbolmettet surrealisme, gjennomført med elegant kameraføring og stemningsfull lyssetting.

Teknisk informasjon om filmen Fascisten
Attributt Verdi
Spilletid 1t 53m (113 minutter)
Originaltittel Il conformista
Produsert Italia 1970
Regi Bernardo Bertolucci
Medvirkende

Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda

Tale Italiensk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.66:1
1.66:1