Noen som går i en tunnel.

Event Horizon

Event Horizon har blitt en kultfilm siden den floppet på kino i 1997, og med nye gjennombrudd i forskningen på sorte hull er den stadig aktuell.

I 2019 fikk vi for første gang se et bilde av et sort hull, og i 2022 kom det første bildet av hullet i sentrum av vår egen galakse – tatt av det verdensomspennende nettverket av teleskoper som har fått navnet Event Horizon Telescope.

Filmen Event Horizon fra 1997 er på sett og vis et unikum i filmhistorien. Det er ikke mange ganger en Hollywood-produksjon med utgangspunkt i spekulativ science fiction tar seg friheten til å utforske grafisk, gotisk skrekk, som tatt rett ut av Dantes Inferno! Her møter vi et redningsteam på vei for å undersøke hva som har skjedd om bord på det eksperimentelle skipet Event Horizon, som ved å kunne manipulere svarte hull skulle reise til et annet solsystem raskere enn lyshastigheten. Skipet har plutselig dukket opp i bane rundt Neptun, og redningsteamet oppdager at hendelsesforløpet vanskelig lar seg forklare innenfor vitenskapens lover. Har besetningen blitt syke, mistet vettet, eller oppdaget de noe de ikke burde i det svarte hullet?

Foredrag før filmen

Professor i kosmologi ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO, Øystein Elgarøy, skal holde et spennende og lærerikt foredrag om siste nytt om sorte hull. Hvordan virker de, egentlig? Han kommer også til å vurdere det vitenskapelige innholdet i filmen – hva er basert på kunnskap og hva er absolutt ikke det?

Teknisk informasjon om filmen Event Horizon
Attributt Verdi
Spilletid 1t 36m (96 minutter)
Produsert USA 1997
Regi Paul W.S. Anderson
Medvirkende

Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan, Joely Richardson

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 2.35:1
2.35:1