Psykedelisk rom.

Enter the Void

En psykedelisk reise som ikke ligner på noe annet.

Aldri er vel frasen «skrekkblandet fryd» mer på sin plass enn når Gaspar Noé er på trappene med et nytt prosjekt. Fryd fordi mannen representerer noe kompromissløst og uregjerlig som klarer å sparke bena unna så vel cinefile som lekfolk ved å skape film som ingen visste kunne finnes. Skrekk, fordi fremgangsmåten er en lutter brutalitet der det utpreget kunstferdige og direkte infame eksisterer side om side. Alene mot alt og Irreversible er begge milepæler i nyere filmhistorie, der sofistikert historiefortelling og estetisk fingerspissfølelse ble brukt til å vise frem det vi frykter og avskyr mest.

Enter the Void er en videreføring av dette prosjektet, men ikke overraskende på en svært overraskende måte: Dett er en påfallende estetisert og meget vakker film som på en side er tematisk og narrativt tydelig. Samtidig som vi tas med på en abstrakt reise ut av verden som vi kjenner den – og inn i noe voldsomt, virilt og vanvittig. De sartere sjeler vil nok trekke et lettelsens sukk over at Enter The Void ikke er så fundamentalt smertefull å bevitne som forgjengerne. Mens de som husker Noés suverene håndlag med mediet bedre enn sadismen fra de foregående, kan glede seg over at denne på sin uhemmet flamboyante måte er enda mer intens. Tematikken sentrerer ikke overraskende rundt sex, dop og død, men der Noé holdt tømmene stramt i den kjølige og stringente Irreversible, fremstår Enter the Void som tidvis fullstendig hemningsløs. Der vi som publikum bombarderes av en visuell megalomani, elegant toppet med et cum-shot rett i hvitøyet på et allerede hardt prøvet publikum.

En fantastisk film fra en kunstner som har ryggmargsreflekser nok til å skape koherens og sammenheng nok til at vi blir med om bord i hallusinasjonene hans. Før han slipper både ratt og bremser straks vi har spent sikkerhetsbeltet. Enjoy the ride!

Gaute Brochmann

When it’s over, the film feels like something that happened to you, rather than something you saw … I could stare at this movie for days and not get tired of the sensation. A mash-up of the sacred, the profane, and the brain-dead, Enter the Void is addictive. Karina Longworth, The Village Voice
Teknisk informasjon om filmen Enter the Void
Attributt Verdi
Spilletid 2t 41m (161 minutter)
Produsert Frankrike/Tyskland/Italia/Japan/Canada 2010
Regi Gaspar Noé
Skuespillere

Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy, Olly Alexander

Tale Engelsk, japansk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 18 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Tirsdag 05.03.2019 20:30 Tancred  
  • Søndag 10.03.2019 20:30 Tancred  

Se mer av