To langhårete ungdommer på 1960-tallet.

Dom kallar oss mods

Stefan Jarls legendariske generasjonsportrett fra 1968.

Kenta og Stoffe drikker gjerne kirsebærvin til frokost. Deretter henger de på togstasjonen, hvor de skjeller ut «Medel-Svensson» på vei til eller fra jobb, mens de bommer penger til en pose øl eller en klump hasj. De er to langhårede tenåringer som bor i en sliten leilighet i Stockholm. Begge kommer fra dårlige hjem, foreldrene er enten døde eller håpløst alkoholiserte. De tilbringer oppveksten i og utenfor institusjoner, og ser ikke ut til å ha de store framtidsutsiktene. «Jag skulle börja jobba för ett tag sedan,» sier den ene, «fast jag fick inte jobbet. Jag forsöv mig dom två första dagarna. Det var jävligt bra.»

Dom kallar oss mods var den første filmen i Stefan Jarls trilogi om Kenta og Stoffe. Jarl og co-regissør Jan Lindqvist skulle egentlig lage noen korte reportasjer om «dagens ungdom» for svensk tv, men det viste seg raskt at materialet var alt for rått for den svenske rikskringkasteren. Dermed bestemte de seg for å lage kinofilm i stedet, uvitende om at den ferdige filmen ikke ville slippe gjennom kinosensuren heller (filmen ble forbudt både i Sverige og Norge, noe som også skjedde med oppfølgeren Ett anständig liv i 1979). Langhåret ungdom som dyrker fri hasj, fri sex og et løssluppent liv utenfor systemet, var ikke noe datidens kinoformyndere ville at den ellers sunne svenske (og norske) ungdommen skulle eksponeres for.

Dette er et rørende, morsomt, intimt, forstyrrende og rått portrett, og samtidig et vitalt tidsbilde, som fremdeles står som en påle, 56 år seinere.

Jarl och Lindqvist har rusat rakt ut i Stockholms verklighet, just här och just nu. De är varken pådrivare eller moralister; de berättar bara om en sekt som vantrivs i kulturen och som i denna vantrivsel, misstänker jag, är hundra gånger fantasifullare än du och jag och Svensson med portföljen. Berättelsen finns i en film som är på en gång hård och öm och som jag hoppas många ska se, om inte annat för att sova sämre om natten. 85 000 kr var priset. Sanningen behöver tydligen inte bli dyrare. Jurgen Schildt, AB
[Filmen] inneholder så mange sjeldne øyeblikk og små åpenbaringer, så mye som på et rent intuitivt plan føles sant … en sann og vakker film. Harald Kolstad
Teknisk informasjon om filmen Dom kallar oss mods
Attributt Verdi
Spilletid 1t 41m (101 minutter)
Produsert Sverige 1968
Regi Stefan Jarl & Jan Lindqvist
Medvirkende

Kenta Gustavsson, Stoffe Svensson

Tale Svensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Tirsdag 06.02.2024 18:00 Tancred  

    Innledning ved Åsmund Hasli.