Den starkaste

Rivalisering i polare strøk!

Det er tid for jakt og på fangskuta Viking gjør skipper Larsen seg klar for å seile til Svalbard. Mens han er borte, må hans datter Ingeborg bli igjen og ta vare på gården. Med seg på ferden tar Larsen gårdsguttene Ole og Gustaf, som begge har et godt øye til Ingeborg. På vei nordover må skuta innom Tromsø, der de treffer på «Maud» og besetningen der, som også er klar for jakt. Når de kommer frem til isødet, venter ikke bare en kamp mellom mann og dyr, men også mennene imellom. Og naturkreftene sørger for at marginene er små.

Den starkaste var debutfilmen til Alf Sjöberg, som nok er mer kjent for Hets (1944) og Fröken Julie (1951), som begge ble belønnet med gullpalmen. Filmen var også den siste svenske stumfilmen som ble produsert og ble laget i samarbeid med filmfotografen Axel Lindblom, som fikk idéen etter å ha vært på opptak i Nordishavet på begynnelsen av 1920-tallet. Manuset ble liggende i mange år, før de to tok fatt på det, med Lindblom som regiansvarlig på de spektakulære landskapsekvensene og Sjöberg med fokus på personinstruksjon. Tittelen spiller på teorien om «den sterkestes rett».

Resultatet er en original film med en rekke oppsiktsvekkende og autentiske scener – i smektende lange tagninger får vi virkelig oppleve livet i polare strøk, med alt det det kan innebære; dramatiske redningsaksjoner, menn som må handle raskt når isflaket brekker opp, brå værendringer og sel som slaktes. I tillegg finner vi tidvise sekvenser med dynamisk klipping, ettersom Sjöberg var meget inspirert av Sergei Eisenstein.

«Sjöberg’s most purely cinematic production.» Peter Cowie
Teknisk informasjon om filmen Den starkaste
Attributt Verdi
Spilletid 1t 46m (106 minutter)
Originaltittel Den starkaste: En berättelse från Ishavet
Produsert Sverige 1929
Regi Alf Sjöberg & Axel Lindblom
Skuespillere

Hjalmar Peters, Bengt Djurberg, Gösta Gustafson, Anders Henrikson

Tale Stum
Tekst Svenske mellomtekster
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Se mer av