To kvinner.

Den ene synger, den andre ikke

Gleden ved å være kvinne – tross alt.

Handlingen i Den ene synger, den andre ikke starter i Paris i 1962, mens det fremdeles var ulovlig å ta abort i Frankrike. 17 år gamle Pauline, som er i opposisjon til sin borgerlige familie, blir kastet ut hjemmefra etter å ha skaffet sin fem år eldre venninne Suzanne (som venter sitt tredje barn) penger til å dra til Sveits for å ta abort der. Men livene deres tar forskjellige retninger, og de møtes ikke igjen før ti år senere, under en pro-abort-demonstrasjon. I mellomtiden har Pauline, som nå kaller seg Pomme, blitt vokalist i Les Orchidées (Varda har selv skrevet tekstene til gruppen) og dessuten forelsket seg i en iraner. Forholdet viser seg å bli langt fra problemfritt. Suzanne – hun som ikke synger – driver et familieplanleggingssenter i Sør-Frankrike.

Filmen har ingen egentlig story-line, men er mer en kollasj av episoder og anekdoter. Med varme og genuin affeksjon skildrer Varda vennskapet mellom to temmelig forskjellige kvinner som opplever smertefulle erfaringer med menn, kjærlighet, aborter og fødsler, men som begge etter hvert lykkes i å finne seg til rette i livet.

Varda insisterer på at Den ene synger, den andre ikke er en feministisk film, men paradoksalt nok var det nettopp feminister som kritiserte filmen. Enkelte beskyldte Varda for å være for optimistisk; for å ta for lett på de ømtålige politiske spørsmålene som filmen berører, og for å gjøre de to kvinnenes vei til selvrealisering for lett og friksjonsfri. Men Varda, som selv engasjerte seg i kvinners rettigheter lenge før det var snakk om en egentlig kvinnebevegelse, var for selvstendig og nyansert til å la seg føre med strømmen av hatsk uforsonlighet og ferdigproduserte meninger som syttitallets kvinnekamp delvis var skjemmet av. Varda var ikke interessert i en ren dramatisering av politiske ideer. Hun ønsket å lage en film om kvinner som «beveget seg fra mørket og inn i lyset», en ærlig og vakker film som også viste de gode sidene ved det å være kvinne, og som kunne treffe et publikum utenfor den harde kjernen av radikale feminister. Det lyktes hun med.

The film is a breath of fresh air for simultaneously channeling radical attitudes and evading wallowing in bitter or toxic scenarios.​ Carmen Gray, The Village Voice (31. mai 2018)
One of the most appealing films by a French director whose best work has always found a balance between the heart and the mind. Roger Ebert
Teknisk informasjon om filmen Den ene synger, den andre ikke
Attributt Verdi
Spilletid 2t 0m (120 minutter)
Originaltittel L'une chante, l'autre pas
Produsert Frankrike/Belgia 1976
Regi Agnès Varda
Skuespillere

Thérèse Liotard, Valérie Mairesse, Robert Dadiès

Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Tirsdag 18.12.2018 20:00 Lillebil  
  • Onsdag 19.12.2018 20:00 Lillebil  

Se mer av