En kvinne holder en kvinnes ansikt.

Dancer in the Dark

Björk og von Triers kontroversielle miks av melodrama, klaustrofobisk sosialrealisme og moderne musikal.

Den fattige fabrikkarbeideren Selma er i ferd med å miste synet, og sønnen risikerer samme dystre skjebne om Selma ikke klarer å spare opp nok penger til en operasjon. Hun er ikke langt unna målet, men pengene i brødboksen viser seg snart å friste personer som hun trodde hun kunne stole på. Selmas grå hverdag lyses opp av dagdrømmer der hun synger og danser til rytmene fra lydene i fabrikken, og arbeidskollegene blir i fantasien hennes dansepartnere i lystige musikalnumre.

Björk spilte hovedrollen og var ansvarlig for musikken i Dancer in the Dark. Ryktene fra filminnspillingen hevdet at Björk ikke spilte i vanlig forstand, men at hun følte seg gjennom historien. Med andre ord, de følelsesmessige reaksjonene hennes på lerretet skal visstnok være ektefølte. Historiene om det konfliktfylte samarbeidet med regissør Lars von Trier er også mange, og som et resultat av dem sa Björk seg ferdig med skuespillerkunsten for godt etter at innspillingen var over. Heder og ære vant uansett begge to, filmen fikk Gullpalmen i Cannes og Björk stakk av med prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Lidelseshistorien om Selma glir fint inn i en egen sub-sjanger i det hollywoodske melodramaet. Denne spesialiserte retningen omhandler alltid en mor som blir skilt fra barnet sitt og som siden ofrer alt for dette. Disse filmene endte vanligvis med en tragisk slutt der moren må bøte med livet i et siste offer, en kjærlighetserklæring for å redde framtida til avkommet. Retningen hadde sin storhetstid på tretti- og tidlig førtitall, med filmer som Stella Dallas (1925, 1937) og Mildred Pierce (1945) som de kanskje mest kjente.

Von Triers intensjoner med å børste støv av denne lite aktede sjangeren er uvisse. Noen ser på Dancer in the Dark som et skamløst forsøk på å bevise at han er så dyktig i registolen at han kan gjøre selv det dårligste materiale om til gull ved å trykke på de rette knappene. Men man kan like gjerne si at von Trier vil tvinge tilskueren til å anerkjenne melodramaet og ta inn over seg de store følelsene.

Dancer in the Dark utgjør sammen med Breaking the Waves og Idiotene von Triers «Golden Heart»-trilogi.

Teknisk informasjon om filmen Dancer in the Dark
Attributt Verdi
Spilletid 2t 20m (140 minutter)
Produsert Danmark/Tyskland 2000
Regi Lars von Trier
Skuespillere

Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm