Kvinne på vll danseleir.

Climax

Gaspar Noés nye eskapader med et danseensemble og en skål full av sangria med LSD.

«Årets villeste filmfest. Se den på det største lerretet du kan finne.» Montages

På midten av 90-tallet samles 20 dansere til en trenings-camp på en nedlagt kostskole midt ute i skogen. Etter endt trening møtes de rundt en stor bolle sangria. Snart tar stemningen en uventet vending, og etter hvert som natten skrider frem tar vanviddet til – sangriaen inneholder en hemmelig ingrediens. Noen befinner seg straks i paradis, andre i helvete.

Climax, som er basert på virkelige hendelser, kan best beskrives som en kompromissløs og visuell skildring av et Sodoma og Gomorra. Regissør Gaspar Noé er beryktet for sin innovative og grenseoverskridende stil. Filmen mottok hovedprisen i den prestisjetunge sideseksjonen The Directors’ Fortnight under filmfestivalen i Cannes, og har siden høstet en rekke andre priser, samt begeistret internasjonale filmkritikere.

Filmen begynner med et bilde tatt ovenfra; vi ser en svartkledd, blodig kvinne som kaver seg gjennom snøen, før hun faller til bakken. Deretter får vi se en gammel tv, og en serie med opptak fra auditionen til de danserne som vi snart skal stifte nærmere bekjentskap med. På siden av skjermen ligger en stabel med bøker, og en stabel med vhs-kassetter, med filmer som vi må anta er både Gaspar Noés favoritter og filmer som på ulike måter har inspirert Climax (vi nevner like godt alle, både fordi det er relevant i forhold til Gaspar Noé og fordi vi er Cinemateket): Dario Argentos Suspiria, Pasolinis Salò eller Sodomas 120 dager, Lucio Fulcis Zombie, Fassbinders Querelle og Frihetens knyttneve, Kenneth Angers Inauguration of the Pleasure Dome, Bunuel og Dalis Un chien andalou, Jean Eustaches La mamain et la putain, Zulawskis Possession, Kobayasjis Hara-kiri, Lynchs Eraserhead, Gerald Kargls Scizophrenia og Jan Kounens Vibroboy.

An extraordinarily intense experience. Screen International
A massive pop orgy. Les Inrockuptibles
Teknisk informasjon om filmen Climax
Attributt Verdi
Spilletid 1t 35m (95 minutter)
Produsert Frankrike/Belgia/USA 2018
Regi Gaspar Noé
Medvirkende

Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub

Tale Fransk, engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Se mer av