Kvinne og mann flørter.

Cafe X

Denne historien fra Oslos underverden er et sjeldent innslag i den norske stumfilmen.

Café X viser sider ved byen som stort sett har gått i glemmeboken i dag. I tillegg finner selve handlingen sted i et miljø lite påaktet i norsk film. Det var her, i de trange smugene og på de loslitte kneipene i Vika, at mennesker som Arthur Omre følte seg hjemme. Det var også til smuglerkongen Omre Walter Fürst gikk for å få råd om filmen, og Omre stilte velvillig båten sin, Sjøfuglen, til filmteamets rådighet. Lite ante Fürst at Omre utstyrte båten med kameraer av papp og illuderte filminnspilling på sine smuglertokter mellom opptakene.

Bakgrunnen for filmen var at Troll-elgen hadde vært en overraskende stor publikumstreffer og Fürst satt plutselig med et stort overskudd han gjerne ville unndra beskatning. Løsningen var så raskt som mulig å investere pengene i en ny film. Han beholdt begge hovedrollene fra Troll-elgen, både den lovende Tove Tellback (som også hadde utmerket seg i Glomdalsbruden) og den svenske storsjarmøren Bengt Djurberg.

Tellback spiller i Café X den tvilsomme barpiken Lilly og Djurberg den lovende journalisten Karl Kraft. På oppdrag for «Dagsavisen» skal Kraft infiltrere Oslos underverden og se om det er noe i ryktene om utstrakt våpensmugling. Journalisten tråler kneipene i Vika og på Pålsens kafe møter han Lilly. Hun formidler kontakt med smuglerne, og det er lett nok – hun er selv en av dem. Det journalisten snart skal erfare er at dette ikke mors beste barn, og oppdraget blir raskt mer farefullt enn hva han hadde forestilt seg. Etter hvert kommer også de varme følelsene for Lilly.

Teknisk informasjon om filmen Cafe X
Attributt Verdi
Spilletid 1t 40m (100 minutter)
Produsert Norge 1928
Regi Walter Fürst
Tale Stum
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Se mer av