To menn rir igjen.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

60-tallssuksessen med Paul Newman og Robert Redford.

Westernkomedien Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) var viktig for to av Hollywoods mest tiltalende stjerner. Og sjelden har westerngenren presentert mer sjarmerende skurker: To røvergløgge tog- og bankrøvere som opererte i virkeligheten rundt år 1900. Manusforfatteren William Goldman vant Oscar for sin lekfulle ombygging av historien.

Men først og fremst: Veteranen Paul Newman fikk ettertrykkelig vist at han kunne spille komedie, mens den ferskere Robert Redford løftet seg opp til stjernestatus. Med ett var han et stornavn.

Newmans spesialitet hadde vært ærgjerrige drømmere som mislykkes. Her tar han vel vare på de latterlige sidene ved romantikeren Butch. Avslappet og slentrende, egentlig en artig figur. Han vil virke tenksom, mens den fåmælte Redford er mildt sarkastisk, den nesten tause og avgjort sterke mann vi kjenner fra genren. De to duellerer via dialogene som er knappe, men effektive. Stjernene får kameratskapet til å skinne.

George Roy Hill har et avslappet blikk for antiheltene sine. Regien er kvikk og hipp i hodet, en velpolert humor som er tydelig mer 1969 enn 1900. Den Oscarvinnende sangen «Raindrops Keep Falling on My Head» vil gjerne bedåre på tidsriktig 1960-vis. Som filmen ellers. Westerngenrens klisjeer og ritualer blir aldri tatt alvorlig. Slutten er fabelaktig. Og suksessen ble formidabel.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid
Attributt Verdi
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
Produsert USA/Mexico 1969
Regi George Roy Hill
Medvirkende

Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Se mer av