en mann lener seg mot et parkometer utenfor et stort hus.

Bushman

Stilfullt og rørende øyeblikksbilde fra San Francisco anno 1968. 

Året er 1968. I USA er det raseopptøyer, hippietid og politiske attentater. Martin Luther King, Robert Kennedy og Bobby Hutton er nylig drept. På den andre siden av Atlanteren, i Nigeria, går den blodige Biafra-borgerkrigen inn i sitt andre år. 

En ung mann kalt Gabriel kommer til San Francisco fra sitt krigsherjede hjemland for å undervise fredskorpsaspiranter i afrikanske språk. Etter hvert begynner han også selv å studere, henge med venner, gå inn og ut av forhold og prøve å tilpasse seg. Filmen følger ham rundt i San Francisco i stilfull cinéma vérité-aktig svart/hvitt. Innimellom får vi også små drypp fra barndom og studietid i Nigeria.

Til tross for den avslappede og kule episodiske formen, lurer rasismen og ubehaget hele tiden i bakgrunnen. De afro-amerikanske vennene han får, som er født og oppvokst i USA, forstår ikke fullt ut Gabriels utfordringer og bekymringer, og han skjønner heller ikke deres. De fleste møtene med hvite er i beste fall pinlige, men stort sett triste eller skremmende.

Et stykke ut i filmen går lerretet i svart. Noe kritisk har skjedd under innspillingen av filmen – hovedrolleinnehaver Paul Okpokam arresteres –  og filmen endrer totalt karakter. 

Bushman er dels poetisk og eksperimentell, dels dokumentarisk, veldig politisk – men også kul, medrivende og rørende. 

Teknisk informasjon om filmen Bushman
Attributt Verdi
Spilletid 1t 13m (73 minutter)
Produsert USA 1971
Regi David Schickele
Medvirkende

Paul Eyam Nzie Okpokam, Elaine Featherstone, Timothy Near, Jack Nance, Ann Scofield

Tale Engelsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Torsdag 15.02.2024 18:30 Lillebil  
  • Fredag 16.02.2024 18:00 Tancred  
  • Torsdag 22.02.2024 18:30 Tancred  

Se mer av