Kvinne som titter opp.

Black Girl

Den første langfilmen laget av en afrikansk regissør.

Ousmane Sembène var den første etablerte og internasjonalt anerkjente afrikanske regissøren. Han var født i Senegal, men bodde mange år i Marseille og var tydelig inspirert av fransk og europeisk film, i tillegg til den russiske filmtradisjonen, som han hadde fått god kjennskap til etter et år i Moskva. Filmspråket i hans første spillefilm Black Girl bærer preg av dette.

Til tross for den internasjonale inspirasjonen og at mye av handlingen i filmen foregår i Frankrike og på fransk, er Black Girl en afrikansk film som ser på kolonimakten og de sosiale og politiske forholdene med et afrikansk blikk. Den handler om Diouana, som reiser med et fransk ektepar fra Dakar til Antibes for å hjelpe til med barnepass. Vel framme i sør-Frankrike møter hun en helt annen hverdag enn hun har drømt om. Fra å være en fri kvinne hjemme er hun nå en underdanig hushjelp i et fremmed samfunn, hvor hun dessuten objektiviseres både som kvinne og som afrikaner. Hun reduseres til et eksotisk tilskudd til familien, på linje med de afrikanske maskene som henger på stueveggen.

Senegal ble uavhengig fra Frankrike i 1961 og Sembène skjønte at film var det mest direkte og effektfulle virkemiddelet for å bevisstgjøre folket i prosessen med å etablere en ny kulturell og politisk virkelighet. Han spilte inn Black Girl på 20 dager med et minimalt budsjett og et 16mm-kamera han hadde skaffet i Moskva, og med venner og bekjente som skuespillere og stab. Til tross for de enkle kårene ble Black Girl en svært vellykket blanding av afrikansk historiefortelling og eksperimentelt filmspråk, og regnes i dag som en viktig del av den internasjonale filmhistorien.

Restaurert i 2015 av The Film Foundation’s World Cinema Project i samarbeid med Sembène Estate, Institut National de l’Audiovisuel, INA, Eclair laboratories og Centre National de Cinématographie. Restaureringen ble utført ved Cineteca di Bologna/ L’Immagine Ritrovata laboratory.

Teknisk informasjon om filmen Black Girl
Attributt Verdi
Spilletid 1t 5m (65 minutter)
Originaltittel La noire de…
Produsert Senegal/Frankrike 1966
Regi Ousmane Sembène
Medvirkende

Mbissine Thérèse Diop, Anne-Marie Jelinek, Robert Fontaine

Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP