To menn står bak et filmkamera.

Be Kind Rewind

Leken og sjarmerende hyllest til populære klassikere fra filmhistorien.

I forstaden Passaic ligger Be Kind Rewind, en sliten videosjappe som leier ut VHS-film. Det sies at jazzlegenden Fats Waller vokste opp i den samme bygningen. Mike passer butikken mens eieren er bortreist. Etter et sabotasjeforsøk mot en kraftstasjon utsettes kameraten Jerry for elektromagnetisk stråling, og VHS-ene i butikken blir ødelagt. For å hindre at noen skal finne ut hva som har skjedd, gjør Mike og Jerry et tappert forsøk på å gjenskape filmene med seg selv i rollene.

Storfilmer som Tilbake til fremtiden, Robocop og Løvenes konge blir alle sammen nytolket med stramme budsjetter og et videokamera. Eller «sweded», som duoen kaller det. Videobutikken opplever en uventet popularitet, og snart går hele nabolaget i gang med å nytolke populærkulturelle filmklassikere. Samtidig lurer myndighetene i bakgrunnen, med et ønske om å rive hele bygningene for å bygge boliger.

Et populært fenomen

Michel Gondry har et spennende visuelt blikk, og har tidligere gitt oss filmer som Evig solskinn i et plettfritt sinn og The Science of Sleep, og flere imponerende musikkvideoer for band som Björk, The White Stripes, Radiohead og Daft Punk. I kjølvannet av Be Kind Rewind ble «sweded movies» et populært fenomen, og stadig vekk dukker det opp hjemmelagde nyinnspillinger av populærkulturelle filmer på nettet. På nettsidene til swededcinema kan du finne flere artige varianter av gjenskapte filmer. I følge nettstedet må følgende kriterier være oppfylt hvis du skal lage din egen «sweded movie»:

  1. Must be based on an already produced film.
  2. Range 2-8 minutes in length.
  3. Must not contain computer generated graphics.
  4. Based on films less than 35 years old.
  5. Special effects must be limited to camera tricks and arts’n crafts.
  6. Sound effects created by human means.
  7. Hilarious.
Teknisk informasjon om filmen Be Kind Rewind
Attributt Verdi
Spilletid 1t 42m (102 minutter)
Originaltittel Be Kind Rewind
Produsert USA/Frankrike/Storbritannia 2008
Regi Michel Gondry
Skuespillere

Jack Black, Yasiin Bey, Danny Glover

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 2.35:1
2.35:1