Mann fra fremtiden.

Battlefield Earth

Salongen har gleden å invitere til en kveld med en av filmhistoriens største katastrofer.

Battlefield Earth er en film som har klart å bli nesten like beryktet som sin opphavsmann L. Ron Hubbard, grunnleggeren av scientologikirken og forfatter av romanen som er forelegget for aftenens film. Kanskje ikke så rart da, at Battlefield Earth i stor grad er hjertebarnet til John Travolta, som sammen med Tom Cruise er en av kirkens mest profilerte medlemmer. Helt siden romanens utgivelse hadde Travolta forsøkt å filmatisere denne bestselgeren, som visstnok nådde toppen av salgslistene da scientologer ble oppfordret av kirken til å kjøpe flere eksemplarer hver. Men etter at Travoltas stjerne falmet på åttitallet lå prosjektet i dvale frem til han fikk sitt etterlengtede comeback med Pulp Fiction i 1994. Tilbake i rampelyset børstet Travolta støv av sin gamle drøm og ikke lenge etter ble prosjektet plukket opp av Franchise Pictures, et selskap kjent for actionfilmer med Wesley Snipes og prosjekter som strengt tatt hadde ligget på hylla alt for lenge.

Først hadde Travolta tilbudt Tarantino jobben, som gjorde det riktige med å takke nei. Produksjonen fikk den da lovende regissøren Roger Christian, en tidligere scenograf på Star Wars og mannen bak kulthiten The Sender, samt den litt overraskende publikumsuksessen Nostradamus, til å styre skuta trygt på grunn. Foran kamera finner vi anerkjente Forest Whitaker og den da unge lovende Barry Pepper, i tillegg til John Travolta selv i rollen som historiens bad guy.

Handlingen er satt til år 3000 der det som er igjen av menneskeheten lever primitivt og undertrykkes av Psychlos, en rase romvesener som har styrt jorden de siste 2000 årene etter sin vellykkede invasjon på jakt etter jordens naturressurser, som de grådig forsyner seg av. Men ikke alle mennesker lider under våre interplanetariske overherrers åk og det er her vi møter Jonnie Goodboy Tyler, som etter å bli slavebundet klarer å bryte sine lenker for å starte et spartakistopprør. Men i veien står Tarl, en psychlos som har falt i unåde hos sine egne og som ikke skyr noen midler for å gjenopprette sin tapte ære…

Etter premieren ble filmen møtt med astronomisk slakt. På papiret hadde filmen et romslig budsjett, men pengene fordampet under innspillingen og dette kan merkes på effektarbeidet flere steder. Franchise Pictures ble saksøkt for svindel av investorene etter at totalfloppen var et faktum. Igjen står Battlefield Earth med ettermæle som en av de største filmatiske fiaskoene noensinne. Et fascinerende togkræsj som en ikke kan snu seg bort fra når man først har satt seg ned for å se!

Vi setter den opp på en, ikke overraskende, svært lite vist 35mm-kopi der man virkelig kan nyte filmens overforbruk av merkelige vinkler!

Now, looking back at the movie with fresh eyes, I can’t help but be strangely proud of it. Because out of all the sucky movies, mine is the suckiest. J.D. Shapiro (filmens mansuforfatter), NY Times, i en unnskyldning til publikum i form av en kronikk.
Teknisk informasjon om filmen Battlefield Earth
Attributt Verdi
Spilletid 1t 59m (119 minutter)
Produsert USA 2000
Regi Roger Christian
Skuespillere

John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker, Kim Coates, Sabine Karsenti, Michael Byrne, Kelly Preston,

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 2.35:1
2.35:1