Mann med skjegg og skyggelue.

Bait

En forfriskende og annerledes britisk lavbudsjettsfilm som endte opp som en av 2019s aller beste filmer.

Dette er en av fjorårets mer usannsynlige suksesser – den britiske filmen Bait er i utgangspunktet en lavbudsjettsfilm, spilt inn i kornete svart-hvitt med et opptrekkbart 16mm-kamera, og fremkalt av regissøren selv. Dette gjør at filmen har et tydelig amatørpreg, men det virker ikke mot den – tvert imot gir dette filmen en særegen estetikk og en veldig fysisk, taktil følelse, ulikt de fleste filmer du ser for tiden. Bait ble tatt imot som en forfriskende annerledes film av både kritikere, som kåret den til en av fjorårets beste filmer, og av publikum, som gjorde den til «the surprise indie smash hit of 2019».

Bait utspiller seg i en liten engelsk fiskerlandsby, hvor turistene er i ferd med å ta over for det tradisjonelle landsbylivet. Dette er kjernen i det tettspilte og ofte komiske dramaet som utspiller seg omkring brødrene Martin og Steven, som kommer fra en familie av lokale fiskere. Barndomshjemmet deres har blitt solgt til turister fra London som vil oppleve noe ekte og autentisk – og huset er derfor fylt opp med diverse maritim kitsch, og parkeringsplassene i gata utenfor er privatiserte. Steven har gjort om fiskebåten sin til partybåt for turistene, mens Martin prøver å livnære seg som fisker uten båt. Og mens situasjonen tilspisser seg mellom Martin og turistene som har inntatt barndomshjemmet hans, møtes tenåringsbarna deres på den lokale puben og finner ut av ting på egen hånd.

Bait er en forunderlig tettpakket og kompakt film, som til tross for – eller på grunn av? – det nesten primitive utseendet, fungerer utmerket som drama. Kontrasten mellom det amatørmessige preget som er kjernen av filmens estetikk, og regissør Mark Jenkins helt åpenbare kunstneriske talent, gjør at dette føles som en helt annerledes og dypt original film. Den ekstremt effektive klipperrytmen og det samtidig sparsomme og ekspansive lyddesignet, gjør at filmen eksisterer i et veldig interessant spenningsforhold mellom eksperimentell film og konvensjonelt drama, slik at filmen føles frisk, uforutsigbar og veldig fysisk. Denne filmen ligner ikke helt på noe annet du kommer til å se på kino i år. Bait har vunnet en rekke priser.

Bait trailer.

[a] dreamlike masterpiece … one of the defining British films of the decade. Mark Kermode, The Guardian
Bait is a unique film relic that feels as though it has been pulled out from the sands of cinematic time. Cinevue
Teknisk informasjon om filmen Bait
Attributt Verdi
Spilletid 1t 29m (89 minutter)
Produsert Storbritannia 2019
Regi Mark Jenkin
Medvirkende

Edward Rowe, Mary Woodvine, Simon Shepherd

Tale Engelsk
Tekst Svensk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP