Kvinne som tilbereder mat.

Babettes gjestebud

Per Haddal introduserer visningen.

Babettes gjestebud fra 1987 er det første danske opus som fikk Oscar som beste fremmedspråklige film. Den tok med seg Gledessprederen på Haugesundsfestivalen også.

Mesterkokken Babette kommer på sin flukt fra kommunard-oppstanden i Paris 1871 til en puritansk avkrok i Norden og blir husholderske for to nøysomme prestedøtre. Gevinsten fra et stort lotteri bruker Babette til å servere et himmelsk måltid som ville ha frydet englenes ganer, men skaper åndelig fordøyelsesbesvær for enkelte lokale pietister.

Karen Blixens subtile fortelling om kunstens mysterium, med raffinerte og finurlige speilvirkninger, blir i regissør Gabriel Axels frie tolkning lunere og hyggeligere. Usvikelig dansk.

Den myndige, sterke og sikre Stéphane Audran griper øyeblikkene i tittelrollen. Hun er en av sin generasjons fremste franske filmaktører. I samklang med Axel viser hun seg på høyden av sin skaperkraft. Duoen lager et festmåltid som setter appetitten i høyeste alarmberedskap, overdådig sanserik som menyen er. (Jeg fikk smake under filmens lansering! Mildest talt minnerikt!)

Gjestelisten av danske og franske skuespillere er frodig så det er en fryd. Ikke minst den overdådige Jarl Kulle som den verdensvante general Löwenhielm(!) som blir kjentmannen i det kulinariske, den eneste som forstår hva som foregår. Gjennom det hele gjøres diskret bruk av en kristenkulturell dypstruktur.

Kultivert hygge, kulinarisk øyenslyst, med adskillig ettertenksomhet om hvordan livets gleder ikke bør eller skal fornektes. De har vitaliserende kraft.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Babettes gjestebud
Attributt Verdi
Spilletid 1t 39m (99 minutter)
Originaltittel Babettes gæstebud
Produsert Danmark 1987
Regi Gabriel Axel
Skuespillere

Stéphane Audran, Jarl Kulle, Bodil Kjer

Tale Dansk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Se mer av