Topp stemning i stua.

Arme riddere

Coen-brødrene møter Tarantino i en norsk kultfavoritt.

Kommende forestillinger

  • Fredag 10.12.2021 21:00 Kjøp
Se alle forestillinger

Oskar befinner seg i en stor knipe etter å ha blitt anholdt som hovedmistenkt i en massakre som fant sted i en pornosjappe og strippebule på svenskegrensa. Politiet tror dette dreier seg om et oppgjør koblet til narko- eller spritsmugling. Derfor er overraskelsen stor når Oskar forteller dem at saken har sitt utgangspunkt i tippelaget han har på jobben sin, plast-juletrefabrikken Evergreen. Dette er en vernet bedrift som gir folk som har falt ut av samfunnet en ny sjanse. Det har ført til at tippelaget hovedsakelig består av tidligere tunge kriminelle med dertil asosiale personlighetsforstyrrelser og svært begrensede impulskontrollferdigheter. Når tippelaget får tolv rette utvikler diskusjonen om hvordan pengene skal fordeles seg i en drastisk og brutal retning…

Arme riddere fikk hard medfart i dagspressen ved lansering. Aller verst gikk det utover filmen i VG, der Jon Selås nektet å gi den en karakter. Grunnen til dette var at Selås mente Arme riddere minnet ham for mye om de tragiske hendelsene som fant sted 22. juli. Da filmen deretter leverte under forventningene økonomisk sett, tok produsentene til motmæle og mente Selås’ anmeldelse var med på å ødelegge filmens muligheter. Etter at krangelen var over forsvant Arme riddere fra plakaten, men den har senere fått kultstatus her hjemme, i tillegg til en liten følgesskare internasjonalt.

Regissør Magnus Martens startet bak kamera på NRK-seriene U og Åpen Post, før han debuterte med den kritikeroste kortfilmen Eddie Stargazer, en rock ‘n’ roll-historie som også ble en publikumsfavoritt på festivalløypa. Selv om Arme riddere ikke ble den forventede hiten produsentene så for seg, var det nok til gjøre Hollywood oppmerksom på Martens’ ferdigheter og han har senere regissert episoder for actionfylte serier som Banshee og Fear the Walking Dead. I tillegg til thrilleren SAS: Red Notice med blant andre Andy Serkis i en av rollene.

Med utgangspunkt i en historie av Jo Nesbø er Arme riddere en fortelling med de rette mengdene med unødvendig vold, sitatvennlig dialog og noen av de beste actionscenene i vår hjemlige filmhistorie. Rollelisten byr også på en rekke glimrende prestasjoner av blant andre Kyrre Hellum, Arthur Berning og ikke minst Henrik Mestad som infam førstebetjent. I tillegg er dette også en julefilm, så kjenn din besøkstid og bli med og feire advent i tillegg i ti års-jubileum for denne definitive kultklassikeren!

Teknisk informasjon om filmen Arme riddere
Attributt Verdi
Spilletid 1t 26m (86 minutter)
Produsert Norge 2011
Regi Magnus Martens
Medvirkende

Kyrre Hellum, Arthur Berning, Henrik Mestad, Mads Ousdal, Anne Marie Ottersen

Tale Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Forestillinger

  • Fredag 10.12.2021 21:00 Tancred Kjøp