En hvit kjole står uten kropp i et skogholt.

Anselm

Mektig kunstdokumentar i 3D fra den tyske mesterregissøren Wim Wenders. Ta med dine egne 3D-briller, lån fra oss eller kjøp nye i billettskranken (20kr).

Bli med på et fengslende og forunderlig rørende besøk inn i arbeidene til den tyske kunstneren Anselm Kiefer – i 3D! Kiefer slo gjennom på tampen av 1960-tallet, og hans vilje til å gripe fatt i og undersøke det han opplevde som et tysk tabu – tiden under Hitler – gjorde ham både berømt og kontroversiell. Fra 70-tallet og utover ble han et av de viktigste navnene i samtidskunsten. Mange kjenner nok hans monumentalskulptur «High Priestess/Zweistromlandsom» som er i Astrup Fearnley Museets eie. 

Helt siden Wim Wenders laget dokumentaren Pina om koreografen Pina Bausch i 2011, har han vært en trofast forsvarer av 3D, som han ser som et fruktbart redskap altfor få har villet, eller fått lov til å, utforske kunstnerisk. «I 3D gnistrer det i hjernen din,» sier Wenders, «og du engasjerer deg mer følelsesmessig, fordi du er ‘til stede’.» 

Med Anselm fortsetter Wenders sin utvikling av et tredimensjonalt filmspråk. Der han i Pina brukte 3D til å ta publikum med inn i dansen, utnytter han det her til å la oss kjenne på dimensjonene og materialiteten i arbeidene til Kiefer. 

Anselm Kiefer jobber innen ulike disipliner, fra foto og maleri til skulptur, og etter hvert har verkene hans også inkorporert arkitektur og landskap, ikke minst etter at han kjøpte en tidligere silkefabrikk i Barjac i Frankrike, som både fungerer som verksted, lager, galleri og totalkunstverk. Kiefers verk er fulle av referanser, ofte bruker han også inskripsjoner og tekst som element i dem. Materialene spenner fra bly og betong til strå og aske, og kontrasten mellom det massive og det skjøre er noe av det som er kjernen i hans kunst. 

I Anselm får vi møte Anselm Kiefer selv, deriblant følger vi ham i arbeidet med noen av hans nyeste verk, og Wenders vever også inn litt bakgrunnsmateriale. Men dette er ikke primært et kunstnerportrett. Først og fremst er Anselm en oppslukende, konsentrert og intens opplevelse av kunst. I en alder av 78 år viser Wenders en misunnelsesverdig skaperkraft, ved å lage en film som snakker til hode og hjerte samtidig, og som beviser i både form og innhold hvorfor vi mennesker trenger kunst.

Teknisk informasjon om filmen Anselm
Attributt Verdi
Spilletid 1t 33m (93 minutter)
Originaltittel Anselm – Das Rauschen der Zeit
Produsert Tyskland 2023
Regi Wim Wenders
Tale Tysk og engelsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Søndag 22.10.2023 18:00 Tancred  
  • Tirsdag 24.10.2023 18:15 Tancred  
  • Fredag 03.11.2023 18:30 Tancred  
  • Søndag 05.11.2023 18:30 Tancred  
  • Torsdag 09.11.2023 18:00 Tancred  
  • Søndag 07.04.2024 18:30 Tancred  

Se mer av