En kvinne om ombord på en båt.

About Elly

Opplev Asghar Farhadis prisvinnende thriller. Servering av iransk mat og samtale med Lasse Skagen og Sharam Alghasi før filmen. Maten blir servert fra kl. 17.00. 

Program Cinema Tehran, Oslo #11

17.00: Iransk mat (100kr)
18.00: Innledning ved Ali Parandian
18.15: Samtale med Sharam Alghasi og Ali Parandian 
19.00: About Elly

About Elly (persisk: درباره الی, Dar bāre-ye Elly) er en iransk dramathriller regissert av den kritikerroste og prisvinnende auteuren Asghar Farhadi. Filmen kan minne mer om Hitchcock enn om iransk nybølgefilm og som i mange andre av Farhadis filmer undersøker About Elly middelklasseforhold i Iran.

En gruppe middelklasse-iranere, og tidligere klassekamerater, drar til Det kaspiske hav for en tredagers ferie. Sepideh, som har planlagt turen, har tatt med datterens barnehagelærer, Elly, for å introdusere henne for Ahmad, en skilt venn på besøk fra Tyskland. Så forsvinner Elly. Den mystiske forsvinningen til Elly blir fulgt av en rekke uhell for hennes medreisende.

Filmen fikk gode kritikker og ble hyllet ved lanseringen i hjemlandet. Ett år etter premieren ble den kåret til den fjerde største iranske filmen gjennom tidene av iranske filmkritikere. Under filmfestivalen i Berlin vant Asghar Farhadi Sølvbjørnen for beste regi og filmen ble også nominert til ti priser på den 27. Fajr International Film Festival i Teheran. Farhadi vant da Crystal Simorgh som beste regissør. About Elly var også Irans offisielle bidrag i kategorien beste utenlandske film ved den 82. Oscar-utdelingen.

Gripende som ren historiefortelling, reiser plottet noen uvanlige moralske spørsmål. Det berører maskulin ære, hvordan en ubetenksom latter kan såre noens følelser, og i hvilken grad vi prøver å ta ansvar for andres skjebner. Jeg kan ikke huske en annen film som så dypt undersøker risikoen ved å fortelle løgner for å spare noen sorg. Men ikke mer snakk: Jo mindre du vet på forhånd, jo bedre. David Bordwell, filmteoretiker og filmkritiker

Regissør Asghar Farhadi

Asghar Farhadi er født i 1972 og er en iransk manusforfatter og filmregissør, mest kjent for sitt prisvinnende drama Nader og Simin – et brudd (Jodaeiye Nader az Simin, 2011). 

Han begynte med å lage kortfilmer i tenårene, og tok universitetsutdannelse innen teater og teaterregi i Tehran. Etter å først ha regissert for tv, spillefilmdebuterte han med Raghs dar ghobar (2003). Farhadi utviklet raskt en distinkt signatur av samfunnsaktuelle og sosialrealistiske dramaer med karakterer som ofte tvinges inn i moralske dilemmaer. I Beautiful City (Shahr-e ziba, 2004) er det med dødsstraff som ramme.

Farhadi fikk sitt internasjonale gjennombrudd med thrilleren About Elly (Darbareye Elly, 2009), og det finstemte dramaet Nader og Simin – et brudd (Jodaeiye Nader az Simin, 2011) vant både Oscar, Gullbjørnen og Golden Globe for beste utenlandske film. Farhadi selv ble Oscar-nominert for beste manus. Han har høstet mange priser også for sine andre filmer, blant dem Fortiden (Le passé, 2013), et komplekst familiedrama med utgangspunkt i en skilsmisse, som vant pris under filmfestivalen i Cannes. Farhadi skrev deretter manus og stod for regien på En handelsreisende (Forushande, 2016), med utgangspunkt i Arthur Millers skuespill En handelsreisendes død, som diskuterer menneskers begjær etter hevn og søken etter rettferdighet. Filmen vant Oscar for beste utenlandske film samt prisen for beste manus i Cannes.

Den spanskspråklige Todos lo saben (Everybody Knows, 2018) var hans første utenlandske film, med Javier Bardem og Penélope Cruz i hovedrollene. Deretter stod han for manus og regi på dramaet En helt (Ghahreman, 2021), som vant juryens Grand Prix-pris i Cannes. (Kilde: snl.no)

Samtale med Sharam Alghasi

Sharam Alghasi er professor ved avdeling for kommunikasjon, ledelse og markedsføring (SCLM) ved Høyskolen Kristiania. Alghasis forskning omfatter ulike temaer knyttet til medier og kommunikasjon, migrasjon og identitet i Norge og Europa. Spørsmål om integrering, multikulturalisme, nasjonalisme, transnasjonalisme, islam og samfunnsdebatten i Norge er blant spørsmålene han ofte setter søkelys på. I tillegg har Alghasi erfaring med strategisk kommunikasjon, spesielt i forhold til migrasjon og det norske politiske landskapet.

Alghasis doktorgrad i sosiologi (2009) omhandler forholdet mellom iransk-norsk mediebruk og deres konstruksjon av identitet, og tilpasningsstrategier i det norske samfunnet. Alghasis siste bok er «Hvem er «vi» nå?», sammen med Elisabeth Eide og Anne Hege Simonsen.

Salg av t-skjorter

10/10 er et lokalt trykkeri med verksted i Oslo og Bergen. I samarbeid med Sherry Hakimnejad (Iranian Freedom Festival) har de laget en serie t-skjorter med «Zan. Zendegi. Azadi”-broderi (Women. Life. Freedom.). Halvparten av utsalgspris eks MVA, 180 NOK, går uavkortet til HABA som driver med aktiviteter for å støtte fattige familier, barnearbeidere, gatebarn og alenemødre.

10/10 står for salget av t-skjortene fra kl. 17:00-21:00, og etter endt forestilling. Pris: 450,-

Gripende som ren historiefortelling, og plottet reiser noen uvanlige moralske spørsmål. Det berører maskulin ære, hvordan en ubetenksom latter kan såre en persons følelser, og i hvilken grad vi prøver å ta ansvar for andres skjebner. Jeg kan ikke huske en annen film som så dypt undersøker risikoen ved å fortelle løgner for å spare noen for sorg. Men ikke mer snakk: Jo mindre du vet på forhånd, jo bedre. David Bordwell
Om Elly er et lite, men overbevisende ensemblestykke med overraskende dybde. Det er en av de sjeldne filmene som kan leses som et tilfredsstillende drama, men den har et rikt, uavhengig indre liv, sentrert rundt store spørsmål om rett og galt, sosial tvang og løgnene folk forteller seg selv og hverandre. Lee Marshall, Screen Daily
It is perhaps Farhadi’s richest, most complex and ambitious. Peter Keough, Boston Globe
It’s breezy, then suspenseful, and gradually, crushingly sad. On its own terms, it’s a perfect film. David Edelstein, New York Magazine
Teknisk informasjon om filmen About Elly
Attributt Verdi
Spilletid 1t 59m (119 minutter)
Originaltittel Darbareye Elly
Produsert Iran/Frankrike 2009
Regi Asghar Farhadi
Medvirkende

Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Sajjad Dolati, Merila Zare'i, Mani Haghighi

Tale Persisk og tysk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Lørdag 03.02.2024 18:00 Tancred  

    Samtale før filmen.