Fidalgo 30 år

Kvalitetsfilmdistributøren Fidalgo fyller 30 år. Vi gratulerer og markerer jubileet med et utvalg av eldre og nyere høydepunkter fra selskapets katalog. Flere filmer følger utover året.

I den grad vi opplever kvalitet og bredde i kinotilbudet i Norge, så skyldes det i stor grad en ting: De uavhengige kvalitetsfilm­distributørene som håndplukker filmer på utenlandske festivaler og importerer dem til Norge. Ikke fordi de har forventninger om økonomisk gevinst, men fordi de er ildsjeler som brenner for den gode filmen.

Fidalgo har vært en av de viktigste kvalitetsfilm­distributørene i Norge i tre tiår. De har gitt oss filmer av auteurer som Aki ­Kaurismäki, Lars von Trier, Hal Hartley og Nuri Bilge Ceylan, og de har gitt oss en lang rekke italienske, koreanske, israelske og ­franske filmer vi ikke ville vært foruten, som Michel Ocelots fantastiske animasjonsfilmer (Kirikou og trollkvinnen og Prinser og prinsesser), Celine Sciammas tidlige filmer (Vannliljer, Girlhood) og klassikere som Badlands og Dr. Strangelove.

Kristiansandbaserte Fidalgo ble etablert på restene av video­selskapet CP Entertainment. I 1990 tok filmentusiastene Arild Frøyseth og Frank L. Stavik over selskapet for å satse på import av utenlandsk kvalitetsfilm. Profilen til Fidalgo preges av «mer filmkunst enn handelsvare» som det står i Den store illusjonen – filmbyråenes historie, «og kjærlighet til film og ­idealisme har nok vært nødvendige ingredienser for å overleve.»