Tilbring høsten hos oss!

Velkommen inn i kinomørket de neste månedene. Vi har et utrolig variert program å by på denne gangen!

Her er noe av det du kan se frem til:

Månedens film

Todd Haynes er en av de regissørene som alltid leverer film i toppskiktet. I oktober kan du se hans fabelaktige dokumentar om det fabelaktige bandet The Velvet Underground. Jane Campion er en annen solid filmskaper og i november byr vi på hennes strålende nye film The Power of the Dog, en mangefasettert og uforutsigbar western som dro med seg Sølvløven i Venezia i år.

Månedens klassiker

For noen år siden hadde vi gleden av å ha besøk av den ungarske regissøren Béla Tarr, og viste da hans mesterverk Satantango. Vi har fått jevnlig spørsmål om vi ikke snart kan sette dette unike verket opp igjen. Og det gjør vi – nå! Dediker syv og en halv time av ditt liv til en unik filmopplevelse i november! Du får også flere muligheter til å se Andrej Tarkovskijs Ivans barndom, når den er Månedens klassiker i oktober.

Andrej Tarkovskij

Planen vår var å starte 2021 med en stor retrospektiv serie viet den innflytelsesrike sovjetiske mesteren, som etterlot seg syv rene filmatiske verk, der han utforsket metafysiske og kunstneriske tema. Utover høsten viser vi alle spillefilmene hans, samt dokumentaren A Cinema Prayer, laget av hans egen sønn Andrej.

Unni Straume

Hun er utvilsomt en av Norges mest kompromissløse filmskapere, som har gitt oss modernistiske spillefilmer, utforskende dokumentarer og stemningsfulle kortfilmer som har blitt vist på toneangivende internasjonale filmfestivaler. Se filmene og møt henne når hun besøker Cinemateket på visningen av Til en ukjent.

Erlend E. Mo

Vi hyller den den norske dokumentarfilmskaperen som døde tidligere i år. 22. oktober inviterer vi også til en samtale om Erlend og filmene hans etter visningen av Jeg hater ADHD.

Youssef Chahine

Etter å ha blitt utsatt på grunn av pandemien flere ganger, er det en glede å endelig kunne vise tre eksklusive høydepunkt av den egyptiske mesterregissøren.

Midt i vår tid

Hvordan kan film og kunst bidra til samfunnsmessig endring? Det ser vi nærmere på gjennom fire håndplukkede filmer, deriblant Sarah Maldorors viktige verk Sambizanga.

Og mye, mye mer

Ellers blir det som vanlig forstyrrede opplevelser i Forstyrret filmsalong, dans og musikk i Musikalsøndag og en utgave av Film og psykoanalyse, I Filmsalongen med Per Haddal kommer Unni Askeland og Jan Kjærstad på besøk, og det blir en ny runde filmhistoriekurs, der foredragene som alltid er gratis. I tillegg kan du få med deg en rekke filmfestivaler:

  • Oslo/ Fusion
  • Baltiske filmdager
  • Jødiske filmdager
  • Arkitekturfilm Oslo
  • Nordisk filmhelg
  • og Film fra Sør, der vi blant annet flyr inn en rekke eksklusive titler, nye og gamle, fra Hongkong.

Greg Pope tilbyr kunstfilm, mens filmtidsskriftet Wuxia ser nærmere på den poetiske eksistensialismen i norsk film, gjennom flere visninger, innledninger og samtaler.

Og fremdeles har vi ikke nevnt alt. Kom innom og hent en katalog, den er gratis eller bla deg fremover gjennom forestillingene her på nettsidene. Artiklene finner du her.