Opplev lyden av stumfilm på Cinemateket!

Helgen 22. – 25. august går Oslo stumfilmfestival av stabelen på Cinemateket. Alt ligger til rette for uforglemmelige filmopplevelser. Alle filmene vises med musikk, i de fleste tilfellene spesialkomponert eller improvisert musikk fremført i kinosalen av orkester eller pianist.

Vi lover en magisk helg fylt med fantastiske filmopplevelser for både barn og voksne. Festivalen byr i år på to store konsertproduksjoner:

Festivalen åpner torsdag med den nylig restaurerte L’inferno fra 1911, basert på Dantes Den guddommelige komedie. Filmen er en av verdens eldste bevarte langfilmer og Italias første spillefilm. Rolf-Erik Nystrøm har komponert musikken, tilrettelagt for tolv musikere: ensemblene Poing og Oslo Sinfonietta, samt vokalist Juliana Venter. Nystrøm leder også musikerne og spiller saksofon på denne stumfilmkonserten.

Den andre store konserten finner sted lørdag kveld. Da presenterer Kjetil Schjander Luhr sin nykomponerte musikk til science fiction-klassikeren Metropolis, som fremføres av en kvintett som er satt sammen spesielt for anledningen.

Et annet høydepunkt er utekino fredag kveld. Da spennes et lerret opp ute på fortauet i Dronningens gate og publikum inviteres til gratis stumfilmkonsert med Kjetil Schjander Luhr, en av Cinematekets faste stumfilmpianister. Filmen som vises er Sherlock Jr. med Buster Keaton i hovedrollen, en av filmhistoriens store komedier, og en film som fremdeles appellerer til unge og gamle.

Billetter er i ferd med å bli revet bort. Det er tydelig at mange begynner å få øynene opp for den unike opplevelsen det er å sitte i en kinosal og oppleve magien fra stumfilmtiden med levende fremført musikk. Jan Langlo, sjef for Cinemateket

Og lørdag 24. august kan barnefamilier virkelig fordype seg i stumfilmens magi. I tillegg til stumfilmkonserter som passer for både liten og stor, kan barn i alderen 8-12 år melde seg på slapstick-kurs og barn i alle aldre kan være med på musikkverkstedet Stum støy, og få eksperimentere med å lage lydeffekter og musikk til gøyale stumfilmer.