Nordisk råds filmpris

Mottakeren av Nordisk råds filmpris 2020 offentliggjøres tirsdag 27. oktober under Nordisk råds sesjon i Harpa i Reykjavík. Prisen gis for en kunstnerisk verdifull, nordiskprodusert kinolangfilm.

Filmen må ha hatt kinopremiere mellom 1. juli 2019 og 30. juni 2020. Prisen på 350.000 danske kroner deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er resultat av et tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene.

Nordisk råds filmpris deles i år ut for 17. gang. I fjor var det danske Dronningen som vant, regissert av May el-Toukhy, skrevet av Maren Louise Käehne og May el-Toukhy og produsert av Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film Production. Tidligere år har har prisen gått til disse markante filmene:

 • 2005: Drabet (Drapet), regissert av Per Fly, skrevet av Kim Leona, Dorte Høgh, Mogens Rukov og Per Fly og produsert av Ib Tardini for Zentropa, Danmark.
 • 2006: Zozo, skrevet og regissert av Josef Fares og produsert av Anna Anthony for Memfis Film, Sverige.
 • 2007: Kunsten at græde i kor (Kunsten å gråte i kor), regissert av Peter Schønau Fog, skrevet av Bo Hr. Hansen (basert på en roman av Erling Jepsen) og produsert av Thomas Stenderup for Final Cut, Danmark.
 • 2008: Du levande (Du levende), skrevet og regissert av Roy Andersson og produsert av Pernilla Sandström for Studio 24, Sverige.
 • 2009: Antichrist, skrevet og regissert av Lars von Trier og produsert av Meta Louise Foldager for Zentropa, Danmark.
 • 2010: Submarino, skrevet og regissert av Thomas Vinterberg, skrevet av Tobias Lindholm og produsert av Morten Kaufmann for Nimbus Film, Danmark.
 • 2011: Svinalängorna (Skyggesiden), skrevet og regissert av Pernilla August, skrevet av Lolita Ray og produsert av Helena Danielsson og Ralf Karlsson for Hepp Film, Sverige.
 • 2012: Play, skrevet og regissert av Ruben Östlund og produsert av Erik Hemmendorff for Plattform Produktion, Sverige.
 • 2013: Jagten (Jakten), skrevet og regissert av Thomas Vinterberg, skrevet av Tobias Lindholm og produsert av Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann for Zentropa, Danmark.
 • 2014: Hross í oss (Om hester og menn), skrevet og regissert av Benedikt Erlingsson, produsert av Friðrik Þór Friðriksson for Hrossabrestur, Island.
 • 2015: Fúsi (Historien om den sjenerte giganten), skrevet og regissert av Dagur Kári og produsert av Baltasar Kormákur og Agnes Johansen for RVK Studios, Island.
 • 2016: Louder Than Bombs, skrevet og regissert av Joachim Trier, skrevet av Eskil Vogt og produsert av Thomas Robsahm for Motlys, Norge.
 • 2017: Tyttö nimeltä Varpu (Little Wing), skrevet og regissert av Selma Vilhunen og produsert av Kai Nordberg og Kaarle Aho for Making Movies, Finland.
 • 2018: Kona fer í stríð (Kvinne på krigsstien), regissert av Benedikt Erlingsson, skrevet av Ólafur Egill Egilsson og Benedikt Erlingsson og produsert av Benedikt Erlingsson for Gulldrengurinn, Marianne Slot og Carine Leblanc for Slot Machine, Island.
 • 2019: Dronningen, regissert av May el-Toukhy, skrevet av Maren Louise Käehne og May el-Toukhy og produsert av Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film Production, Danmark.

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem.

Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Kristina Börjeson (Sverige), Hilmar Oddsson (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut litteraturpris, musikkpris, natur- og miljøpris, samt barne- og ungdomslitteraturpris.