Lag animasjonsfilm hjemme

Å lage animasjonsfilm er både morsomt og lærerikt. Med et nettbrett og en app for animasjon har du alt du trenger for å komme i gang. Her får du noen tips til hvordan du kan lage dine egne animasjonsfilmer hjemme.

Alt kan animeres! Frukt, lego, plastilina, tegninger, leker, makaroni - eller noe helt annet! For å lage en animasjonsfilm må du gjøre bildeopptak av figurer eller objekter som ikke beveger på seg. Du tar opp ett og ett bilde om gangen. Når du har mange bilder og spiller dem av i rask rekkefølge, ser det ut som om figurene er blitt levende og at de kan bevege på seg.

Narnia og pappaen hennes lagde denne kule lego-filmen på et animasjonsverksted med Barnas Cinematek. Hun har også lagt på lyd og replikker på den ferdige filmen.

Slik gjør du

For å lage animasjon med nettbrett trenger du figurer du kan animere og en app til å gjøre bildeopptak med.

  1. Finn på en fortelling og lag figurene som skal være med i handlingen. Hvis du lager figurer av papir, husk at de må være solide nok til at de ikke går i stykker underveis. Bruk gjerne tykt papir, og ikke lag armer og bein for tynne.
  2. Hvis du vil, kan du også lage en bakgrunn eller et miljø til figurene dine.
  3. Gjør alt klart for første bildeopptak og start appen for animasjon på nettbrettet.
  4. Ta et bilde. Flytt litt på figurene, og ta et nytt bilde. Deretter spiller du ut handlingen i fortellingen mens du tar opp ett og ett bilde av alt som skal skje underveis.
  5. Når du har tatt det siste bildet, er du ferdig med filminnspillingen. Spill av alle bildene som en sekvens, og vips! Figurene beveger seg, og du har nå laget en animasjonsfilm!
To jenter lager figurer i plastilina.
Skjermbilde med animasjonsprogrammet iStopmotion.
Plastilinafigur foran et hus.
En hånd trykker på en knapp på et nettbrett.

Apper for animasjon

Du finner mange programmer for animasjon på App Store og Google Play. Noen koster penger, andre kan lastes ned gratis. To eksempler på programmer er iStopmotion og Stop Motion Studio. Det ligger også en liste med forslag på denne nettsiden.

For å lage effektlyder, musikk og dialog på de ferdig animasjonsfilmene dine, kan du bruke redigeringsprogrammer som iMovie eller Movie Maker. Her kan du også legge på videoeffekter og lage rulletekst.