Her skal filmen leve!

Etter to år med pandemi og ett år med ombygging blir det endelig nyåpning av Norsk filminstitutt og Cinemateket. Torsdag 27. april kl. 15.00 åpner dørene!

En kvinne og en mann står i en trapp.

Kjersti Mo (direktør for Norsk filminstitutt) og Jan Langlo (leder for Cinemateket).

Det er mange som har gledet seg til denne dagen. 

Vi er veldig fornøyde med hvordan det nyoppussede Cinemateket har blitt. Dette blir en reell ansiktsløftning for oss, for publikum og for samarbeidspartnerne våre. Dette er blitt en av de fineste kinoene i Oslo. Jan Langlo

Classic Cinema of the Year

Rett før vi stengte for oppussing, ble Cinemateket i Oslo kåret til «Classic Cinema of the Year» av den internasjonale kinobransjeorganisasjonen ICTA. 

- Nå skal vi bevise at vi fortjener utmerkelsen, sier Jan Langlo.

Han forteller at salene nå er blitt enda et hakk bedre, med nye seter i Tancred og nytt Dolby Atmos lydanlegg i Lillebil. 

- Mer enn en kino er vi et filmmuseum. Vi kan vise filmer ingen andre kan vise. Vi gleder oss til å åpne dørene for publikum med det beste vi har å tilby: Stumfilmkonserter, 70mm-visninger, foredrag om filmhistorie, et nytt aktivitetsrom for barn og flotte nye fasiliteter i foajeen, sier Langlo.

Bare Cinemateket har spesialutstyret til å vise alle historiske filmformater, fra 16mm til 35mm og 70mm, i tillegg til digitale formater. Det skiller oss fra de andre kinoene i Oslo.

En møteplass for publikum og bransje

Det er Norsk filminstitutt (NFI) som driver Cinemateket i Oslo som en sentral arena for formidling av filmhistorie og filmkunst i Norge. Et viktig mål med de nye lokalene har vært å åpne Cinemateket og NFI ut mot gata og byen.

– Dette handler også om byutvikling. Vi skal bli synlige i bybildet på en annen måte enn før, sier NFI-direktør Kjersti Mo.

Fasaden mot Dronningens gate blir ny, lys og innbydende, og målet er at huset blir et møtested for publikum og bransje. 

- Vi skal også ha flere arrangementer for spillbransjen. Den audiovisuelle utvidelsen av Norsk filminstitutts oppdrag skal merkes på Cinemateket, sier Mo.

Barn og unge

Interessen for filmhistorien er i utvikling. Vi har fått digitale samfunn der unge filmelskere diskuterer film med likesinnede. De opplever at tilbudet på strømmetjenestene er svært variabelt. 

- Kjente filmer du tror vil være lett tilgjengelige er umulige å få sett. Cinemateket fyller disse hullene i filmtilbudet for både unge og eldre filminteresserte, med en unik tilgang til filmarkiver i Norge og andre land i kombinasjon med et spesielt ansvar for formidling av filmhistorien, forteller Jan Langlo, og legger til: Vi ser at jo mer seriøse vi er i programtilbudet, jo bedre går det.

For å stimulere ungdom til å oppsøke visningene her, introduserer vi flere nye tilbud for denne målgruppen når vi åpner: Et eget filmprogram, gratis cinematekmedlemskap og en egen kuratorgruppe for unge filmelskere.

- Filmhistorie og filmkunnskap bygger identitet og samhold, sier Langlo. Vi ønsker at Cinemateket skal være en arena hvor ungdom kan få nye opplevelser, utvikle sin filminteresse og møtes for å snakke om film.

For de yngre barna fortsetter vi med forestillinger på Barnas cinematek og Flåklypa – Barnas filmrom vil være lettere tilgjengelig med ny plassering i første etasje. Her kan barnehager komme på besøk på ukedagene, og barnefamilier i helgene for å se film eller leke og lære om film.