Dette kan du se her i august og september

Vi byr på et rikholdig program på sensommeren, og blant høydepunktene er den eksklusive Shochiku-serien, der vi har hentet inn elleve filmer fra det japanske studioet. Du kan også glede deg over fargesprakende melodramaer, genrefilm i store doser, underfundige eksistensielle skildringer og stumfilmbonanza.

Kim Hiorthøys illustrasjon for august september 2021.

Wong Kar Wai

Denne Hong Kong-regissøren har siden slutten av 1980-tallet gjort seg bemerket med sine vakre, kontemplative og særdeles stemningsfulle filmer. Vi viser fem av dem i nyrestaurerte digitale utgaver.

Shochiku 100 år

Det japanske filmstudioet Shochiku har i 100 år produsert, distribuert og vist film i Japan, og stått bak filmskapere som Yasujiro Ozu, Nagisa Oshima, Kijū Yoshida, Kenji Mizoguchi, Keisuke Kinoshita og Takeshi Kitano. Alle disse er representert i denne serien. Benytt sjansen til å se noe av det beste av japansk film når vi nå har importert en rekke sjeldne kopier til Oslo.

Bent Hamer

Han er en av Norges mest særegne filmskapere, og har regissert, produsert og skrevet manus til filmer i både kort- og langfilmformatet. Hans lett absurde og særegne univers har gitt ham et begeistret publikum i inn- og utland og nå kan du se alle spillefilmene hans her i september. Bent Hamer er dessuten til stede på visningen av Eggs 2. september.

Douglas Sirk

«Sirk lagde filmer med blod, med tårer, med vold, hat, død og filmer med liv. Sirk har sagt at du ikke kan lage filmer om noe, kun med noe; med mennesker, med lys, med blomster, med speil, med blod – med alle disse vanvittige tingene som gjør livet interessant,» sa den tyske filmskaperen R.W. Fassbinder om sin store helt, Douglas Sirk. Vi setter opp fire av de beste filmene til denne tysk-amerikanske filmskaperen som foredlet melodramaet til kunst av ypperste klasse.

Sommerkino

Mandag til fredag i uke 32 viser Barnas Cinematek sommerlige barnefilmer hver dag kl. 10.00 og kl. 12.00! På programmet står Lærer Frosk, Flukten fra hønsegården, Tottori! Sommeren vi var alene, Apestjernen og Pippi på de syv hav. Forestillingene er åpne for både barnefamilier og aktivitetskoler.

Oslo stumfilmfestival

For tredje gang inviterer til stumfilmfestival! 9.-12. september byr vi på et bredt program av stumfilmer, alle med levende musikkakkompagnement.

Ravenheart

I slutten av august ønsker Ravenheart internasjonale filmfestival velkommen til en langhelg med skrekk, science fiction, fantasy og alt midt imellom!

Hviterussiske filmdager

Belarusisk forening i Norge Razam ønsker å invitere til en offentlig debatt om frihetskampen i Belarus og spre kunnskap om Belarus og den politiske utviklingen i landet. 3. og 4. september blir det filmvisninger med samtaler og innledninger.

Dette skjer også

Som alltid viser vi Joachim Triers Oslo 31. august den 31. august! Dessuten byr vi på Månedens film (Atlantis og What Do We See When We Look at the Sky?) og Månedens klassiker (Den store illusjonen og Og tranene flyr), pluss faste konsept som Filmsalongen, The Dream That Kicks, Cinematekenes fellestitler, Musikalsøndag, Troll i eske, Forstyrret filmsalong og Rock Noir.

Les mer om filmene, seriene og konseptene i programkatalogen og Barnas cinematek-brosjyren, som begge er gratis og kan plukkes opp på Cinemateket fra 22. juli.