Dette blir stort!

Vi feirer filmprodusenten John M. Jacobsen som har markert seg med publikumsteft gjennom en lang og spennende karriere.

John M. Jacobsen.

Da Oscar-akademiet tidligere i år inviterte 487 personer til å bli medlem, var det bare én nordmann som stod på lista – nemlig produsenten John M. Jacobsen. Selvfølgelig var dette langt på overtid, egentlig burde det skjedd i kjølvannet av Oscar-nominasjonen for Veiviseren i 1988, og i alle fall etter suksessen med Max Manus i 2008 (med over 1,2 millioner billetter solgt, der filmens to regissører ble akademimedlemmer). Eller kanskje da han ble den første norske produsenten på en ren Hollywood-film med Head Above Water (remaken av den norske Hodet over vannet, denne gang med Harvey Keitel og Cameron Diaz) i 1996. Men bedre sent enn aldri, og når han nå fyller 80 år er det på tide å ta et lite tilbakeblikk på en lang, variert og svært suksessfull karriere.

Å se potensialet

Fra han som 17-åring avsluttet skolegangen for å begynne på lageret hos United International Pictures, har Jacobsen hatt fingrene i svært mange fat i den norske filmbransjen. Fra å se potensialet i det gryende videomarkedet, gikk han videre med å produsere Prima Veras rett på VHS-film De gærne har’e godt i 1982, hvor Herodes Falsk var regissør. Med et lunt markedsføringblikk lovet man her 4718 nye sketsjer, 318 419 nye vitser og 510 nye melodier, noe som skal godt gjøres i en 46 minutter lang video. Sammen med Prima Vera og igjen med Herodes Falsk i registolen produserte så Jacobsen sin aller første kinofilm – Prima Veras saga om Olav den hellige året etter, og en lang produsentkarriere var i gang. Om ikke kritikerne var enige om filmens kvaliteter, så solgte den mengder av kinobilletter. «Det var min første produksjon og hadde den dratt meg utfor stupet, er det uklart hva konsekvensen hadde blitt,» sa Jacobsen til Rushprint i 2011, og formulerte hva hans egen filmfilosofi er: 

Jeg har aldri vært opptatt av film som ikke kan kommunisere med et bredt publikum. Mens andre filminteresserte gjerne var opptatt av regissør og filmteknikk, studerte jeg markedet og de store amerikanske selskapene.

Kinosuksesser

Han startet sitt eget selskap – Filmkameratene – som sammen med Motlys er det eldste produksjonsselskapet i Norge med fortsatt full drift. Mer enn 40 titler har det blitt, om man inkluderer tv-serier også – gjennomsnittet blir da minst ett større prosjekt i året!

I tillegg startet Jacobsen den norske avdelingen av Svensk Filmindustri i 1988 før han i 1996 viet seg fullt til Filmkameratene. Med ballast fra reklamebransjen og som filmsjef på kino har han en enorm teft for hva folk vil se og vet hvordan kreativ markedsføring kan fylle kinosetene. Det beste beviset på det er den lange rekken av kinosuksesser og i sin tid et meget godt salg av fysiske formater, samt stort sett det som kan vinnes i Norge av priser og æresbevisninger. For en mann som er usikker på om pensjonisttilværelsen er et sunt liv, er det slett ikke sikkert at det å fylle 80 år markerer slutten på et særdeles aktivt yrkesliv.

I Filmsalongen til Per Haddal vil vi vise en nydelig 70mm kopi av Veiviseren, filmklassikeren som ingen andre enn John M. Jacobsen så potensialet i, og før filmen kan du møte mannen selv i samtale med Per Haddal. I alt tolv titler inngår i serien. Utvalget spenner fra Prima Veras Saga om Olav den Hellige til nyere titler som Trolljegeren, og inkludere også fem barnefilmer, deriblant Jakten på nyresteinen og Operasjon Arktis, som vises på Barnas cinematek.

Filmene som vises

Her finner du en oversikt over alle filmene som vises i serien.