Nordisk filmhelg

Helgen 26. - 28. oktober inviterer vi til Nordisk filmhelg og viser alle de nominerte filmene til Nordisk råds filmpris 2018. I tillegg til filmene blir det også innledninger, Q&As og servering av forfriskninger. En forestilling koster 50 kr - alle fem får du for 200 kr. Velkommen!

Fredag

Åpningsforestilling: Kvinne på krigsstien

Islandske Kvinne på krigsstien er åpningsfilm under årets Nordisk filmhelg. Etter filmen får vi besøk av hovedrolleinnehaveren Halldóra Geirharðsdóttir som møter Montages-redaktør Karsten Meinich i en Q&A. Før filmen byr vi på et glass, og etter filmen byr vi på flere når DJ Ingebling spiller opp til dans under åpningsfesten.

Lørdag

Det finske vemodet

Etter finske Euthanizer får vi besøk av Jani Pösö, filmens produsent, som skal snakke med Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen om det finske vemodet og hvorfor mange av de finske filmene som nomineres til Nordisk Råds Filmpris er så dystre.

Samtale om Thelma

Thelma er den norske kandidaten til Nordisk Råds filmpris. Her beveger Joachim Trier seg over i horror-sjangeren, samtidig som han fortsetter sin smakfulle og elegante utforskning av Oslo som location. Etter visningen av Thelma får vi besøk av journalist Oda Bhar, Nina Barbosa Blad og Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen, som skal snakke om filmens tematikk og dens kvaliteter.

Søndag

Kan vi leve i samme verden?

Det svenske bidraget, Ravnene, beskriver hvordan en sønns naturlige separasjon og individueringsprosess i ungdomstiden, oppleves som en veldig trussel av faren. Etter filmen vil psykoanalytiker og psykologspesialist Anders Flækøy Landmark holde foredraget: «Kan vi leve i samme verden?» og gå nærmere inn på betydningen av det subjektive og hvordan det kan true det bestående.

Vinterbrødre med regissørbesøk

Vinterbrødre er den bemerkelsesverdige debutfilmen til den islandske kunstneren Hlynur Pálmason. Filmen har vunnet en lang rekke priser for regi, skuespill og – ikke minst – Maria von Hausswolffs spektakulære foto. Etter visningen av Vinterbrødre får vi besøk av filmens regissør, manusforfatter og produsent Hlynur Pálmason og produsent Anton Máni. Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen vil intervjue dem.

Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 15. gang. I fjor mottok Selma Vilhunen prisen for Little Wings. Tidligere år har den gått til markante filmer som Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem.

Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Mottakeren av Nordisk råds filmpris 2018 offentliggjøres 30. oktober under Nordisk råds sesjon i Oslo.

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut litteraturpris, musikkpris, natur- og miljøpris, samt barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk råds sesjon den 30. oktober.

Samarbeids­partnere