Hviterussiske filmdager

I samarbeid med Belarusisk forening i Norge Razam viser vi fire filmer fra Belarus.

Unge kvinner.

Sommeren 2020 ble det avholdt presidentvalg i Belarus. Mange belarusere mente at valgresultatet var forfalsket og gikk ut i gatene for å demonstrere. Folket sa tydelig fra at de ønsket endringer og demokrati, og at de ville beskytte stemmeretten sin. De fredelige protestene ble slått hardt ned på.

Mer enn 31 000 personer har blitt arrestert siden protestene begynte, 370 av de arresterte er journalister. Flere av arrestasjoner er politisk motiverte og det har blitt åpnet 900 straffesaker mot demonstrantene. Åtte mennesker ble drept, men ingen myndighetspersoner har blitt straffet for åpenlys vold mot de protesterende.

Oppvåkningen av det belarusiske sivilsamfunnet skjedde plutselig og det gjaldt belarusere i Norge også. Voldelig undertrykkelse av våre landsmenn, venner og familiemedlemmer august 2020 har forent den belarusiske diasporaen i Norge. Kampen for frihet og demokrati har også gjort folk i verden rundt interessert i Belarus.

Belarusisk forening i Norge Razam ønsker å invitere til en offentlig debatt om frihetskampen i Belarus og spre kunnskap om Belarus og den politiske utviklingen i landet.

Filmdagene er støttet av Fritt Ord, Oslo kommune, Norwegian Helsinki Committee og Simula.

Program

Fredag 3. september

19:00 Introduksjon og visning av 25 (56 minutter).
Diskusjon med regissør Andrej Kutsila (30 minutter).

21:00 Introduksjon og visning av Protestsøstre (45 minutter).
Diskusjon om feminisme i Belarus (ca 30 min).

Lørdag 4. september

16:00 Diskusjon om andre verdenskrig og dens innvirkning på moderniteten i Belarus (30 minutter). Samtale med Andrej Kotljarchuk, dosent i historie ved Södertörns högskola i Stockholm og forsker om historiebruk av andre verdenskrig i Belarus.
Visning av Gå og se! (142 minutter).

19:30 Introduksjon og visning av Strip and War (68 minutter).
Diskusjon med regissør Andrej Kutsila (30 minutter).

Fotoutstilling

I forbindelse med filmdagene får du også se en utstilling med fotografier fra Belarus utenfor kinoene på Cinemateket.