Kvinne i diner.

Wildlife

Et usedvanlig rørende og finstemt familiedrama med Carey Mulligan i sin beste rolle så langt. «A superb film.» - New York Magazine.

Wildlife er den elegante og stilsikre debutfilmen til skuespilleren Paul Dano, med Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal og den unge australske skuespilleren Ed Oxenbould i hver sin imponerende rolle. Filmen er basert på Richard Fords roman ved samme navn.

Handlingen utspiller seg i 1960, i en liten, vindblåst småby i Montana. Familien Brinson, bestående av mor, far og tenåringssønnen Joe, har nettopp flyttet dit, fordi faren Jerry (Jake Gyllenhaal) har fått jobb på byens golfbane. Det er ikke første gang de har flyttet, og både Joe og moren Jeanette er lei av den omflakkende tilværelsen; «every time we move it gets colder,» sier Jeanette med et sukk. Men det går ikke lang tid før Jerry mister jobben, og med det forsvinner grunnlaget for det nye livet deres. I stedet for å søke nye jobber, begynner Jerry å drikke. Han er for stolt til å ta jobber som er under hans verdighet. I mellomtiden skaffer sønnen Joe seg jobb som assistent hos en fotograf, og Jeanette begynner som svømmeinstruktør. Til slutt verver Jerry seg som brannmann, og forlater familien til fordel for en dårlig betalt jobb oppe ved grensen til Canada, hvor ville skogbranner herjer i fjellsidene. Jeanette reagerer med vantro og raseri.

Familiescene.

Det er lett å få assosiasjoner til filmer og serier som Revolutionary Road, Mad Men og The Ice Storm – som skildrer den amerikanske kjernefamilien i oppløsning. Wildlife er mer stillfaren er de nevnte filmene, og synsvinkelen er plassert hos sønnen og moren. Carey Mulligan har aldri vært bedre enn hun er her, i en gnistrende tolkning av en karakter som er både tøff, sårbar, kynisk, desperat, livredd og heroisk – en kvinne som nekter å bli et offer for ektemannens manglende evne til å ta ansvar for seg selv og familien. Derfor gjør hun det hun må, selv om det innebærer at hun må krysse noen personlige grenser.

Visuelt utfolder Wildlife seg som et bevegelig Edward Hopper-bilde, hvor det nakne Montana-landskapet skaper en stilisert kulisse for det stillferdige, men dypt bevegende, dramaet som utspiller seg i familien. Paul Dano har et åpenbart talent som regissør («a natural-born filmmaker» – Variety), og både den visuelle stilen, stemningene og det nyanserte spillet fra skuespillerne, kan minne om filmskapere som Ang Lee og Kelly Reichardt.

This is a superb film. New York Magazine (Vulture)
Carey Mulligan is on fire in Paul Dano’s stunningly beautiful directorial debut … a tender, gorgeous, and exquisitely understated drama about a family that loses its faith in itself. Dave Ehrlich, IndieWire
It’s a beautifully articulated drama in which every line has captivating subtext, every frame is attractive, and each camera movement has intention. The Film Stage
Teknisk informasjon om filmen Wildlife
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Produsert USA 2018
Regi Paul Dano
Skuespillere

Carey Mulligan, Ed Oxenbould, Jake Gyllenhaal, Bill Camp

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP