Ben og en bok.

What Do We See When We Look at the Sky?

Magiske netter, hunder og kjærlighet i Georgia.

Lisa er student og jobber på apotek. Giorgi er fotballspiller. De forelsker seg øyeblikkelig når Lisa mister en bok i bakken og Giorgi plukker den opp utenfor en skole som tømmes for barn etter at siste time er over. Neste gang de ses avtaler de straks å møtes på en kafé dagen etter, uten å ta seg tid til å utveksle hverken navn eller telefonnumre. Beklageligvis kastes en forbannelse over dem begge samme kveld, og i en magisk forvandling – som vi i publikum ikke får se fordi en tekstplakat ber oss alle lukke øynene – endrer de begge utseende og egenskaper i løpet av natten. Hvordan skal de nå finne hverandre igjen?

Lisa (som nå spilles av en helt annen skuespiller) forstår ikke lenger bæret av farmasi og finner jobb på kafeen hvor hun skulle ha møtt Giorgi. Fotballaget til Giorgi kjenner ham ikke igjen (også her har det selvfølgelig skjedd et skuespillerbytte), og ikke kan han sparke ball lenger heller, så han begynner å jobbe med et primitivt reklamestunt for samme kafé. Og mens de to lengtende unge menneskene leter etter det som er rett foran nesa på dem, følger vi og en digresjonsglad fortellerstemme livet i den lille georgiske byen Kutaisi, hvor barn spiller fotball og bestiller elleve is i kafeen, hundene tusler rundt på jakt etter den beste kafeen å se VM, tonene fra musikkskoleelevers øvelser flyter ned trappene og bortover korridorene, noen baker fantasifulle kaker i en hage og et filmteam (spilt av regissørens foreldre) caster par til et nytt prosjekt.

Det er mulig noe av dette kan klassifiseres som overnaturlige elementer eller magisk realisme, men alle merkverdighetene formidles så hverdagslig og nedpå at man nesten kan tro at Kutaisi rett og slett er noe helt for seg selv, og at de faktisk har både onde øyne, snakkende lyskryss og advarende takrenner der. Sekvenser skutt på 16mm og et meget eklektisk score gir de støvete gatene og sommerkveldene en gyllen og romantisk sjarm, og mengder av små visuelle og narrative krumspring sørger for at de 150 minuttene aldri kjennes for lange.

Forførande bildepoetisk fabel. Klassekampen
Marvellous. Variety
A wondrous romance. The Hollywood Reporter
Teknisk informasjon om filmen What Do We See When We Look at the Sky?
Attributt Verdi
Spilletid 2t 30m (150 minutter)
Originaltittel Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?
Produsert Georgia 2021
Regi Alexandre Koberidze
Medvirkende

Giorgi Bochorishvili, Ani Karseladze, Oliko Barbakadze, Giorgi Ambroladze, Vakhtang Fanchulidze

Tale Georgisk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP