n kvinne sitter med hijab på en stol og ser på et samlebånd som er i fart.

Uten skyld

Samfunnskritisk moralfabel av klassisk iransk støpning.

Når enken Mina (Maryam Moghadam) får vite at mannen hennes ble henrettet for en forbrytelse han ikke begikk, faller hennes verden sammen. Myndighetene ber om unnskyldning og tilbyr kompensasjon, men denne kampen mot rettsvesenet vil Mina ta. Men som alenemor i Iran med en døv datter har hun ikke mange ressurser. Når en ukjent mann banker på døren og forteller at han har kommet for å betale tilbake gjelden til hennes avdøde mann, tennes håpet igjen. Men hvem er han?

Uten skyld er et behersket og hjerteskjærende studie av dødsstraff og den mangfoldige sorgen slikt kan etterlate. Filmens billedspråk – kjennetegnet ved nøkterne kulisser, dempede farger og meget avmålt kamerabruk – skreller vekk alt overflødig. Maryam Moghadam, som også har vært med på å skrive og regissere filmen, er gripende i rollen som den sorglammede Mina, samtidig som filmen også på mesterlig vis utforsker rollen til en av dem som er med på å dømme en uskyldig mann til døden.

Uten skyld hadde sin verdenspremiere ved Fajr International Film Festival i 2020, og var en del av konkurranseprogrammet ved Berlinalen i år.

Teknisk informasjon om filmen Uten skyld
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Originaltittel قصیده گاو سفید
Produsert Iran/Frankrike 2020
Regi Maryam Moghadam & Behtash Sanaeeha
Medvirkende

Maryam Moghaddam, Alireza Sanifar, Pourya Rahimisam, Avin Purraoufi, Farid Ghobadi, Lili Farhadpour

Tale Farsi
Tekst Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Se mer av